IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Спорт
16:45 | 22 август 2024
Обновен: 19:26 | 12 септември 2024

Стартира 49-ия детски шахматен турнир „Морско конче“

180 състезатели от 30 клуба в страната и представители на Украйна и Казахстан мерят сили в 7 кръга по Швейцарската система

По материала работи: Слав Велев
Стартира 49-ия детски шахматен турнир „Морско конче“

В НСБ „Спортпалас“ край Варна бе даден старта на 49-ото издание детския международен шахматен турнир „Морско конче“ – организиран от шахматен клуб „Георги Даскалов“ и БФ шахмат – 2022.

180 състезатели от 30 клуба в страната и представители на Украйна и Казахстан, ще премерят сили в 7 кръга по Швейцарската система, за да определелят победителите в Национална купа на България по шахмат за деца и юноши до 16 г.

Според главния организатор Коста Стоянов надпреварата е една от най-старите в Европа и едно малкото събития у нас, което се провежда без прекъсване вече 49 години и традиционно е подкрепяна от Дирекция „Спорт“ към Община Варна.

През годините в турнира са участвали едни от най-добрите родни гросмайстори като: Веселин Топалов, Иван Чепаринов, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Маргарита Войска, както и световноизвестните сестри Полгар от Унгария.

Проявата е част от съпътстващите събития посветени на 100-годишния юбилей на шахмата в България.

Коментари

Новини Варна