IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
15:40 | 31 юли 2024
Обновен: 15:56 | 8 септември 2024

Над 220 души от 7 държави ще плуват в маратона Галата - Варна

84-ото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август, неделя

По материала работи: Слав Велев
Над 220 души от 7 държави ще плуват в маратона Галата - Варна

Над 220 души от 7 държави - България, Русия, Украйна, Великобритания, Германия, Дания и Турция, ще участват в маратона Галата – Варна. 84-ото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август, неделя.

Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“, със съдействието на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Регистрацията за проявата приключва в 17,00 ч на 1 август, но организаторите всяка година дават възможност и за записване на мястото на старта.

„Изключително удоволствие е за мен да приветствам организаторите на маратона. С нетърпение очаквам старта на това важно за Варна събитие. Вярвам, че и тази година организацията ще бъде перфектна. Успех на участниците!”, коментира по време на пресконференция в Юнашкия салон кметът на Варна Благомир Коцев.

На събитието, което бе открито от директора на маратона кап. I ранг о.з. Камен Кукуров, присъстваха още: зам.-кметът на Варна Илия Коев, кап. II ранг Антон Брусев от командването на ВМС, Кристиан Димитров, директор Дирекция „Спорт” при община Варна, Владимир Върбанов, председател на УС на ПСК „Черно море”, Добромир Вълев, зам.-председател на клуба, Велислав Цеков, главен съдия на маратона, Георги Георгиев от „Доброволци с Устрем” и родоначалникът на маратона Надежда Парушева.

Сборният пункт на Галата – Варна Рибарско пристанище „Карантината”, отваря в 6,00 ч. на 4 август, а потвърждаването на регистрацията е до 8,30 ч. Стартът ще бъде даден в 9,00 ч след подробен инструктаж. Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 11,30 ч.

Победителите в 84-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 9100 лв.

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 900 лв.; ІІІ място – 700 лв.; ІV място – 600 лв.; V място – 500 лв.; VІ място – 400 лв.

С предметни награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена.

250 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Награда - специална купа, ще има и от семейството на великана на българското маратонско плуване Добри Динев.

По време на тържествената церемония по награждаването юбилеен възпоменателен трофей ще получи емблематичният български треньор по плуване Борислав Георгиев. Трофеят ще му бъде връчен по повод 60 години от митичния плувен маратон „Варна – Одеса”, който варненецът преплува успешно едва на 16 г.

Зам.-кметът на морската столица Илия Коев сподели, че за Община Варна е огромна чест да продължи традицията за провеждането на маратона. Той пожела успех на участниците.

Кап. II ранг Антон Брусев коментира, че и тази година за осигуряване безопасността на участниците ВВМУ предоставя 7 гребни лодки ЯЛ-6, 4 „Зодиак” и един моторен катер.

„Маратонът е лицето на спортна Варна за годината. Досега организацията винаги е била перфектна. Обещаваме и в деня на събитието да е така”, каза председателят на клуба организитор ПСК „Черно море” – Владимир Върбанов.

Главният съдия на Галата – Варна Велислав Цеков акцентира, че безопасността на участниците е основен фактор, който движи цялото събитие. И отправи предложение догодина записването да бъде само онлайн.

Директорът на маратона кап. I ранг о.з. Камен Кукуров пожела успех на участниците. И изказа благодарност на Георги Георгиев и момчетата и момичетата от „Доброволци с Устрем” за брилянтното обезпечаване на проявата.

„Доброволци с Устрем” са основна движеща сила на редица събития във Варна. Без тяхната помощ добрата организация на всяко едно от тях е немислима”, изтъкна Кукуров.


 


 

Коментари

Новини Варна