IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
22:21 | 26 юли 2024
Обновен: 01:03 | 8 септември 2024

Светът е Олимпиада!

Париж впечатли със страхотна церемония по откриването на Игрите

По материала работи: Александър Дечев
Светът е Олимпиада!

Кадър: БНТ

От днес светът е олимпиада! Игрите в Париж бяха открити с впечатляващата церемония.

Тази година тя бе много по-различна от обичайната, която се провежда на стадион. Спортистите се качиха на над 90 лодки, които преминаха по река Сена. В началото на церемонията бе показано видео, в което легендарният френски футболист Зинедин Зидан даде олимпийския огън на три деца спортисти, а те се качиха в лодка с мистериозен факлоносец.

Парадът на лодките тръгна от моста Аустерлиц, който бе оцветен от факли с цветовете на френското знаме. По традиция първи през река Сена премина отборът на Гърция, следван от отбора на бежанците.

След преминаването на лодката на Бахрейн дойде време за първата музикална изненада, а именно Лейди Гага. Българите бяха в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде. Знаменосци за страната ни бяха плувецът Любомир Епитропов и боксьорката Станимира Петрова. 

Малко след това бе показано специално видео, в което мистериозният факлоносец премина през ателиетата за направата на кутиите за медалите и самото изливане на медалите, в които има вградени по 18 грама желязо от Айфеловата кула. Кутиите бяха взети от легендарните Майкъл Фелпс и Мартен Фуркад. Последва видео в чест на "Парижката Света Богородица" и "Клетниците", а след това и нова музикална изненада с препратка към Мария Антоанета, пише dsport.

В Олимпийските игри ще вземат участие 10 500 спортисти, които ще се състезават в 32 вида спорт. Състезанието ще продължи до 11 август.

Олимпийската програма има някои промени в сравнение с Токио 2024. Любителите на спорта няма да могат да гледат бейзбол, софтбол и карате, но пък влизат брейк танците.

Олимпийските игри стартираха реално преди откриването с футболни, хандбални и ръгби мачове. Също така стартира и стрелбата с лък.

Състезанията ще се състоят на 35 различни локации в Париж, но ще има и такива, които ще са далеч от френската столица. Хандбалният турнир е в Лил, а футболните мачове са в цялата страна. Сърфистите пък ще са в Таити.

България ще бъде представена в Париж в 16 спорта. Общо 46 българи ще вземат участие в Олимпийските игри. Знаменосци на делегацията ни са плувецът Любомир Епитропов и боксьорката Станимира Петрова. Гимнастичката Валентина Георгиева е най-младата участничка, която ще стане на 18 години в разгара на Игрите. Най-възрастната е сребърната медалистка от Токио Антоанета Костадинова.

Още в съботния ден започва и българското участие на игрите. Кристиян Василев и Десислава Ангелова започват състезанията по гребане, а сестри Стоеви ще излязат на полето на бадминтона.

Коментари

Новини Варна