IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
08:45 | 13 юли 2024
Обновен: 02:34 | 8 септември 2024

Жените са на един мач от топ 8, мъжете аут от топ 6 на европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

В 9 часа днес България излиза срещу Турция

По материала работи: Александър Дечев
Жените са на един мач от топ 8, мъжете аут от топ 6 на европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Женският ни национален отбор е на победа от класиране за ¼ финалите на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна. Българките победиха неочаквано трудно аутсайдера Швейцария с 2:0 (23:22, 21:16) и след успеха на Украйна над Турция утре излизаме в директен мач с туркините за влизане в първите 4 в нашата група А. Хърватия пък ще играе с Швейцария, която няма победа до момента. Полша среща Украйна. 
Мелина Спасова вкара 13 точки за успеха, Кристина Миланов добави 12, Стиляна Павлова – 10, Маринела Панайотова – 6, Йоана Маркова – 2, Гергана Грозданова – 1. 

„Ние си направихме мача малко тежък, защото леко подценихме ситуацията, заради другите им мачове. Не играхме на 100%. При нас колективът е добър. Показваме го по време на мачовете. Имаме големи надежди и очакване на резултати за България. Обичам плажния хандбал. Тук се чувствам на място, освободена съм. Намеренията ми са в бъдеще да се занимавам с треньорство“, коментира Стиляна Павлова, която е и помощник-треньор на девойките. 

Мъжкият ни национален отбора изпусна спечелен мач срещу Чехия, като допусна изравняване в последната секунда на втората част, загуби я със златен гол и след това падна с дузпи 1:2 (21:20, 24:25q 6:7). След това чехите очаквано разбиха Малта и ни изхвърлиха от топ 6. Най-резултатен за българите беше Петко Петков с 14 точки. Преслав Станчев вкара 11, Владислав Йоргов – 10, Самуил Стоянов – 4 и Тодор Кирев – 2. 

„Трудно се говори след такъв мач. Допуснахме грешки през втората част и стигнахме до дузпи. Не издържахме физически и психически. Получихме и три червени картона, като две от тези момчета изпълняват добри дузпи. Но не се предаваме… Картоните бяха реални и повлияха на играта“, коментира старши треньорът Владислав Йоргов. 

„Ние си изпуснахме мача. Не упреквам съдиите. Спечелен мач. Разочарован съм. Не успяхме да запазим хладнокръвие в края и те се възползваха от нашите грешки. Надиграхме ги и в двете части, но прибързаните грешки в края ни изядоха главата“, коментира Владислав Йоргов.

В 9 часа днес България излиза срещу Турция при жените. 

От 4 до 7 юли на Южния плаж във Варна се проведе Европейско първенство за юноши и девойки до 16 години. От 11 до 14 юли са Европейските квалификации за мъже и жени. 
В квалификационния турнир за Европейското първенство през 2025 г. при жените спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-о до 8-о, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-о/12-о в крайното подреждане.
Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък мери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.
Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.
 

Коментари

Новини Варна