IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Спорт
13:00 | 12 юли 2024
Обновен: 01:11 | 2 август 2024

Мъжете разбиха Малта на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Жените паднаха от Украйна

По материала работи: Слав Велев
Мъжете разбиха Малта на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Снимка: M.S.V. Photographers

Мъжкият ни национален отбор разби Малта в първия си мач за деня от Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна. Въпреки ме имаше елементи на подценяване Българите победиха с 2:0 (23 :20, 25 - 16).

Преслав Станчев вкара 16 точки за успеха, Владислав Йоргов добави 12, Петко Петков 9, Михаил Стоянов 6, Стефан Димитров и Николай Нейчев по 2, а Михаил Стоянов 1.

„Това, което си говорихме преди мача не се получи в началните минути. Трудно се играе с такъв отбор. Свикнахме след Франция и Норвегия да играем с отбори, при които трябва да дадем над 100%. Имаше известно подценяване, казахме си няколко думи на полувремето и нещата дойдоха до очаквания резултат. Винаги е добре да побеждаваш. Стремим се да играем полувреме за полувреме. Плажният хандбал е такъв спорт, както видяхте и при успеха ни срещу Норвегия, когато не отстъпвахме по нищо. Сега мислите ни са към мача с Чехия, който ще е решаващ кой ще продължи напред“, коментира капитанът на България Николай Нейчев.

Това е втори успех за мъжете от 3 мача.

Жените обаче записаха втора загуба, този път от Украйна с 0:2 (14:17, 20:22)

„Бяхме твърде изморени от предишните мачове. Нямаше я играта и енергията от първия мач. Украйна не ни надигра, по-скоро сами се надиграхме. Имаше много пропуски и късметът не беше на наша страна. Когато виждаме, че падаме и другият отбор се надъхва, нашето самочувствие спада. Иначе аз се чувствам много добре, тъй като съм доста малка и имам честта да играя за такъв отбор. Обожавам плажният хандбал. Емоцията е уникална“, коментира Яница Борисова.

От 15 часа мъжете играят с Чехия, а в 16 жените с Швейцария.

От 4 до 7 юли на Южния плаж във Варна се проведе Европейско първенство за юноши и девойки до 16 години. От 11 до 14 юли са Европейските квалификации за мъже и жени.

В квалификационния турнир за Европейското първенство през 2025 г. при жените спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-о до 8-о, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-о/12-о в крайното подреждане.

Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък мери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Коментари

Новини Варна