Варна
fallback
Спорт
09:45 | 10 юли 2024
Обновен: 06:51 | 18 октомври 2024

Преди 30 години българите заляха улиците заради футболна радост

На 10 юли 1994 г. бихме Германия на 1/4-финал на световното в САЩ

По материала работи: Александър Дечев

Днес България отбелязва годишнината от най-голямата си футболна радост. На 10 юли 1994 г. националите ни победиха с 2:1 Германия на четвъртфинал на световното първенство по футбол в САЩ. Двубоят се игра на "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Джърси.

Още през първото полувреме удар на Красимир Балъков срещна гредата, а в началото на второто Йордан Лечков спъна Юрген Клинсман в наказателното поле и Лотар Матеус даде аванс на Бундестима от дузпа. В рамките на три минути обаче "лъвовете" успяха да осъществят пълен обрат. Първо Христо Стоичков си спечели пряк свободен удар на любима своя позиция на терена и сам го вкара, а след това гениален пас на Златко Янков доведе до уникален плонж с глава и точен удар в мрежата на Бодо Илгнер от страна на Йордан Лечков.

След последния съдийски сигнал десетки хиляди българи излязоха по улиците на градовете си, за да изразят радостта си от грандиозния успех.

За съжаление, няколко дни по-късно играчите на Димитър Пенев бяха надиграни с 2:1 от Италия, а впоследствие отстъпиха и в малкия финал с 0:4 от Швеция, но все пак регламентът предвиждаше бронзови медали и за четвъртите в света.

Това си остава най-големият успех на България във футбола.

Автор на статията:
Александър Дечев
България Германия бронзови медали четвъртите в света България Германия 1994 Христо Стоичков Красимир Балъков ЙорданЛечков Златко Янков България Италия 1994 футбол САЩ 1994 мондиал Световно първенство по футбол
0 коментара
fallback
fallback