IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 32°
Спорт
16:30 | 5 юли 2024
Обновен: 17:21 | 8 юли 2024

Предлагат варненски улици да носят имената на Илия Кирчев и Никола Спасов

Вижте къде се намират те

По материала работи: Александър Дечев
Предлагат варненски улици да носят имената на Илия Кирчев и Никола Спасов

Предлагат улици във Варна да бъдат кръстени на футболните легенди Илия Кирчев и Никола Спасов Адмирала, съобщава TheSite24. Предложението идва от групата на общинските съветници на “Възраждане” в местния парламент. Те посочват и двете евентуални улици, които биха могли да имат нови имена.

Ул. 5-та в район "Приморски"да бъде преименувана на ул. “Илия Кирчев”, а ул. 66-а в кк Св. Св. К. и Елена да бъде преименувана на ул. “Никола Спасов-Адмирала.

Вносителите мотивират предложението си по следния начин:

“Варна има спортни знаменитости от близкото минало, чийто труд и постижения заслужават да бъдат помнени и уважавани от поколенията.

Наша грижа е това да се случи, а един от начините да го осъществим е да наименуваме улици в града с имената на спортните герои на Морската столица.

Затова предлагаме две от улиците на града да бъдат именувани на легенди от двата футболни отбора “Черно море” и “Спартак”, а именно Илия Кирчев и Никола Спасов – Адмирала“, казват още от „Възраждане“.

По думите им, причините, поради които следва да бъдат променени улици на имена на спортни звезди на Варна са опазване паметта и спортните им постижения.

Целите и очакваните резултати, които се поставят с предлаганата инициатива са защита на историческата памет и признание към хората прославяли морската столица.

Илия Кирчев е легендарен футболист на ПФК “Спартак” Варна, централен защитник. Една от клубните легенди на Спартак (Варна). Рекордьор по изиграни мачове за „соколите“ в “А” група. Между 1951 г. и 1965 г. записва 286 мача с 3 гола в елита. От 1960 г. до края на кариерата си е капитан на Спартак.

Никола Асенов Спасов (15 декември 1958 – 23 ноември 2020) е български футболист и треньор по футбол. По време на състезателната си кариера, продължила от 1977 г. до 1994 г., играе като нападател за редица отбори в България и Португалия. Има 163 мача и 59 гола в “А” група.

Като треньор постига най-големите си успехи начело на “Черно море” (Варна). Извежда „моряците“ до бронзовите медали в първенството през сезон 2008/09, както и до спечелването на Купата на България и Суперкупата на България през 2015 г.

Коментари

Новини Варна