IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Спорт
09:15 | 1 юни 2024
Обновен: 23:16 | 27 септември 2024

Борусия Дортмунд застава на пътя на Реал Мадрид към 15-и триумф в ШЛ

Сблъсъкът между двата отбора е днес, 1 юни, от 22:00 часа българско време на „Уембли“

По материала работи: Слав Велев
Борусия Дортмунд застава на пътя на Реал Мадрид към 15-и триумф в ШЛ

Борусия Дортмунд и Реал Мадрид ще определят новия носител на трофея в Шампионската лига. Сблъсъкът между двата отбора е днес, 1 юни, от 22:00 часа българско време на „Уембли“. На Националния стадион в Лондон един срещу друг ще се изправят шампиона в турнира от 1997-а и рекордьора по отличия от надпреварата, който има 14 купи във витрината си. Мачът ще бъде предаван пряко по bTV Action и MAX Sport 3.

Реал на Карло Анчелоти ще се опита да върне трофея в Мадрид отново след 2022-а, когато на финала бе победен Ливърпул. Кралският клуб е абсолютен фаворит за 15-и триумф в 18 участия на финал, като по пътя към „Уембли“ първо детронира Манчестър Сити на четвъртфиналите, като удържа „гражданите“ в реванша на „Етихад“ и впоследствие спечели след изпълнение на дузпи. В последните четири „белият балет“ се справи трудно и с Байерн Мюнхен, като изоставаше с 0:1 на „Бернабеу“ до 88-та минута, преди Хоселу да се разпише на два пъти и да изпрати германския колос у дома. Тимът на Анчелоти стана по убедителен начин шампион на Ла Лига и ще търси дубъл за подобаващ край на сезона.

Срещу себе си мадридчани ще имат неочакван противник – противник, който обаче демонстрира още от групите, че не бива да бъде подценяван. Дортмунд излезе от „Групата на смъртта“ с Пари Сен Жермен, Нюкасъл и Милан, а след това преодоля последователно ПСВ Айндховен, Атлетико Мадрид и ПСЖ. Срещу парижани „жълто-черните“ спечелиха по веднъж с 1:0 за първи финал в ШЛ от 2013-а насам, когато отборът отстъпи на големия съперник в Бундеслигата Байерн с 1:2. Любопитно е, че онази загуба от баварците дойде именно на „Уембли“, където сега Борусия на Един Терзич ще търси реванш. Единственият триумф на Дортмунд в надпреварата дойде през 1997, когато в спора за трофея бе надигран Ювентус. Клубът ще играе в първото издание на Шампионска лига в новия формат на турнира, след като завърши пети в Бундеслигата.

Двата отбора имат общо 14 мача помежду си, като Реал има два пъти повече победи – 6 на 3, при 5 равенства и голова разлика 24:19 в полза на „белите“. Срещата на „Уембли“ ще бъде емоционална и за някои от действащите лица. Полузащитникът на Дортмунд Марко Ройс ще се опита да приключи кариерата си на „Сигнал Идуна Парк“ с трофей, след като отбеляза при прощаването си с клуба в Бундеслигата срещу Дармщат. От другата страна Джуд Белингам ще се изправи срещу бившия си отбор, след като грабна окото на водещите европейски грандове именно с екипа на „жълто-черните“, а Тони Кроос ще се сбогува с Реал, преди да сложи окончателно край на кариерата си след Евро 2024 в Германия.

Главен съдия на финала ще бъде словенецът Славко Винчич. Асистенти ще са неговите сънародници Томаш Кланчник и Андраш Ковачич. На ВАР ще бъде Нейц Кайтазович, с помощници Раде Обренович и италианеца Масимилиано Ирати. Четвърти арбитър е Франсоа Летесие.

Вероятни състави:

Борусия Дортмунд: Кобел, Риерсон, Хумелс, Шлотербек, Маатсен, Джан, Забицер, Адейеми, Брант, Санчо, Фюлкруг

Наказани: Няма

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Начо, Рюдигер, Менди, Валверде, Кроос, Камавинга, Белингам, Родриго, Винисиус Жуниор

Коментари

Новини Варна