Варна
fallback
Спорт
16:25 | 8 декември 2020
Обновен: 06:23 | 23 октомври 2024

Мондиал 2022 - мисията невъзможна за националния отбор

По материала работи: Слав Велев

Жребият за квалификациите на Световното първенство в Катар едва ли може да се нарече благосклонен към националния отбор. България попадна в една група с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва. В тази кампания шансовете ни изглеждат ако не минимални, то неособено големи. Да припомним какъв е регламентът - директно за Мондиал 2022 се класира само победителят в групата, а вторият ще мине през плейофи, подобни на тези, които определиха последните 4 участника на Европейското първенство на база на резултатите и класирането от Лигата на нациите. Новият турнир на УЕФА за национални отбори ще определи два от участниците в баражите, а останалите 10 се попълват от класираните на вторите места отбори в квалификационните групи. Тези 12 страни ще се борят за 3 места, т.е. ще се оформят 3 потока по 4 тима с полуфинали и финал, само победителят в който ще получи виза за Катар.

Имайки предвид плачевното представяне на представителния ни състав през изминалата есен, пътят към плейофите през Лигата на нациите този път е затворен. Това означава, че българският отбор трябва да се бори за позицията на подгласник. В присъствието на Италия и отново с оглед на незавидните резултати на националите в последните 2 години изобщо е абсурдно да си представи човек, че е реално да се говори за първо място. Втората позиция обаче също изглежда трудно постижима при съперник като Швейцария. “Часовникарите” уверено се насочват към пето поредно участие на световни финали, които остават недостъпни за нашите момчета през този век. 

В тази група може да останем и последни

Вероятно звучи твърде негативно, а всички знаят, че футболните ни национали са твърде чувствителни към отрицателните мнения, но в тази група България е по-близо до последното, отколкото до второто място. Както отбелязват и футболните специалисти от betindex.net, в тази компания няма изявен аутсайдер. Най-ниско поставен при жребия беше отборът на Литва. В прибалтийската република също като нас не могат да се похвалят с играч в първенство от европейския Топ 5.

Но пък от друга страна Северна Ирландия също не е непреодолим противник. Вярно е, че има доста футболисти във Висшата лига на Англия, но за тях със сигурност е по-лесно да бъдат приети там, отколкото за българските играчи. През тази есен “зелено-бялата армия” се представи по-силно от нашите, но това не значи, че не можем да се справим с този съперник. Но дори и да завърши пред Северна Ирландия и Литва, България ще остане на трето място, а то не е достатъчно. Класата на Швейцария на този етап прави така, че квалификациите за Мондиал 2022 да изглеждат като мисията невъзможна.

Съдбата е в ръцете на нов селекционер?

Името на следващия наставник на държавния тим не стана ясно преди жребия, потвърди се само това, че досегашният треньор Георги Дерменджиев няма да продължи работата си. Може би наследникът му ще се справи по-добре. Въпросът е доколко новият селекционер може да промени толкова бързо играта и резултатите на националния отбор, така че да успее още в тези световни квалификации. Според футболните специалисти се задава обещаващо поколение, но то ще има нужда от време, за да навлезе в мъжкия футбол и да предяви основателни претенции за място на големите форуми.  

 
Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара