IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
14:52 | 28 януари 2015
Обновен: 23:07 | 17 октомври 2024

Варненският шахматист стъпи накриво в Гибралтар

Гросмайсторите ни започнаха с победи

По материала работи: Борис Проданов
Варненският шахматист стъпи накриво в Гибралтар

В един от “Чалънджър” турнирите на традиционния шахматен фестивал в Гибралтар продължава успешното представяне на представителя на “Каиса – Варна” Павел Янев, познат като Павчо Атаката. Той стартира с 2 победи в първите 2 партии. В ІІІ кръг съперник му беше майсторът на ФИДЕ Барето Менна (Бразилия) и с черните варненецът получи перспективна позиция. Той обаче се увлече в тактически операции и загуби. Поражението обаче го остава в спора за призовите позиции.


Победителят в основния турнир ще получи 20 000 паунда от наградния фонд, вторият - 16 000, третият - 12 000. Най-добре представилата се дама ще получи чек за 15 000 паунда. За “Чалънджър”-а наградите са неколкократно по-малки, но пак доста сериозни.


Припомняме, че Павчо Атаката вече е печелил едно от тези състезания в предишните си изяви.


Иначе българските гросмайстори Веселин Топалов, Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова стартираха с победи в основния турнир. Топалов, който е поставен под №1 в надпреварата с ЕЛО 2800, надделя с белите над испанеца Емилио Мигел Санчес Херес. Защитаващият титлата си от миналия сезон Иван Чепаринов се справи с черните с германеца Щефан Бухал. Стефанова, вицешампионка при жените от 2008 г., пък спечели с белите  срещу Паскал Вернюи (Франция).

 

Коментари

Новини Варна