IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
13:36 | 12 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

Изложба представя Българската армия от Аспарух до наши дни

Проявата е част от фестивала „Аспарухово пее и танцува" и започва днес в 16.00 часа в парка на квартала

По материала работи: Слав Велев
Изложба представя Българската армия от Аспарух до наши дни

Като част от фестивала „Аспарухово пее и танцува", днес от 16.00 часа в парка на квартала ще бъде представен историческият спектакъл „Българската армия - от Аспарух до наши дни", припомня "Дарик".
 

Организатори на събитието са Район "Аспарухово" - Община Варна и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" от Варна.
 

Спектакълът е ретроспекция на Българската армия и ще бъдат представени събития, облекла, въоръжение и снаряжение от периода на Аспарухова България и Първото Българско Царство, Второто Българско Царство, борбите за национално освобождение, хайдутството, четничеството и войните за национално обединение, Балканската и Първата световна война, както и от периода на Втората световна война.
 

Ще се представят конни демонстрации, боравене с оръжие и бойни практики от гърба на коня от периода на ранното средновековие. Вълнуващи демонстрации на Военноморските сили на Република България, десант от вертолет на специалните сили на ВМС и действия във фиктивна зона на конфликт.
 

В спектакъла освен организаторите "Авитохол"ще участват Национално дружество „Традиция" - регионален клон Велики Преслав, Родолюбив комитет „Крум Страшний" и Военен клуб от Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане" от град Търговище, Калина Атанасова от Варна с проекта „Българският средновековен костюм", Сдружение „Клуб миноносец Дръзки" от Варна, Национално дружество „Традиция" - регионален клон Добрич.

 

Коментари

Новини Варна