IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
18:36 | 6 март 2020
Обновен: 10:32 | 13 септември 2024

Световноизвестният архитект проф. Ян Геел разгледа Варна

Той бе в морската столица, за да представи най-новата си книга „Как да изследваме градския живот“

По материала работи: Борис Проданов
Световноизвестният архитект проф. Ян Геел разгледа Варна

Световноизвестният архитект и урбанист проф. Ян Геел представи във Варна своята най-нова книга „Как да изследваме градския живот“. Събитието се състоя в галерия „Графит“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи.

 

„Варна е страхотен град, с добра архитектура. Видях много красиви сгради. Бил съм в много градове по света, които са ми давали вдъхновение. Архитектурата е взаимодействието между живота и формата. Лесно е да се изучава формата, но трудното е да разберем как животът комуникира с нея.

 

Книгата „Как да изследваме градския живот“ е своеобразно продължение на „Градове за хората“, която излиза от печат през 2010 г. Тя е публикувана на 35 езика, а българското издание е от 2016 г. Книгата постигна много голям успех и за мое удовлетворение беше преведена и разпространена във всички краища на света. Удоволствие е, че изследванията ми бяха представени толкова широко“, споделя проф. арх. Ян Геел.

 

Градският живот трябва да се утвърди като важна част от градоустройственото планиране, пише в новата книга на световноизвестният архитект. Книгата е преведена на български език от доц. д-р арх. Пламен Петров.

 

По време на визитата си във Варна проф. арх. Ян Геел  разгледа пешеходната зона на града с преподаватели от Архитектурния факултет и с известния варненски краевед и изследовател Християн Облаков. Водещият датски архитект се запозна  с Релефната карта на Морската градина и се  срещна с автора й – студентът Кристиян Иванов. Проектът беше реализиран с подкрепата на  Фонд „Култура“ на Община Варна.

 

 

Радослава Христова

снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна