Варна 17°
fallback
Култура
14:44 | 13 октомври 2016
Обновен: 19:24 | 2 октомври 2024

Боб Дилън спечели Нобелова награда за литература

Това съобщиха от Нобеловия комитет

По материала работи: Пламен Янков

Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г., съобщи сайтът Nobelprize.org, цитира Нова тв.

 

Истинското име на Боб Дилън е Робърт Алън Цимерман. Роден е на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ.Наградата му е присъдена за създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция.

 

Боб Дилън е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист.

 

Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.Дилън въвежда революция в писането на поп песни. Той използва по-откровени и дълги текстове,  често причислявани като поеми. Ранната му поезия включва политически, социални и философски елементи.

 

Смята се, че Боб Дилън оказва най-голямо влияние в поп музиката. През 60-те години на 20 век, той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати.Смята се, че Боб Дилън оказва най-голямо влияние в поп музиката.

 

През 60-те години на 20 век, той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

 

Четете още Трима учени взимат Нобеловата награда за химия

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback