Варна 18°
fallback
Култура
10:25 | 6 март 2017
Обновен: 10:10 | 1 октомври 2024

Представят „Влюбеният Шекспир“ в София тази вечер

Това е първи гастрол на постановката на Варненския драматичен театър

По материала работи: Пламен Янков

Представлението на проф. Пламен Марков „Влюбеният Шекспир“ ще се играе тази вечер от 19 часа на сцената на Народния театър в София. Това е първият гастрол на премиерната постановка, с която  Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ стартира 2017-а. Трите спектакъла пред варненска публика преминаха при засилен зрителски интерес, а отзивите на ценителите са много добри. В мащабния спектакъл участва почти цялата трупа на варненския театър. Постановката на проф. Пламен Марков е по драматизацията на Ли Хол върху сценария на Марк Норман и Том Стопард за прочутия филм със 7 награди “Оскар”. Автор на зрелищната визия на „Влюбеният Шекспир” е Мира Каланова, музиката към спектакъла е на Калин Николов. В ролята на Шекспир е един от най-талантливите млади актьори на родната сцена – Адриан Филипов. Макар и епизодично, той се превъплъщава и в образа на Ромео. Едновременно Ромео, Жулиета и Виола в различни моменти от постановката играе Цветина Петрова. В ролята на театралния продуцент Филип Хенслоу е Стоян Радев, Веселина Михалкова е кралица Елизабет, Симеон Лютаков е известният актьор Нед Алейн, а Димитър Мартинов е известният драматург и поет Кристофър Марлоу. Един от най-забавните моменти в постановката е появата на сцената на кучето Джон Джей Рамбо от породата джак ръсел териер. 

 

„Влюбеният Шекспир“, макар и със сюжет от времето на Уилям Шекспир, е една съвременна пиеса“, смята режисьорът проф. Пламен Марков. Той е убеден, че за успеха на постановката решаваща е заслугата на трупата на варненския театър, която прави представлението органично и оригинално. „Историята не е толкова биографична за Шекспир и неговото време, колкото иронична спрямо поставените въпроси кой е бил той, дали сам е писал пиесите си, от какво се е вдъхновявал“, допълва Пламен Марков. „Енигмата около Шекспир дава възможност да гледаме на темите в пиесите му под различен ъгъл“, казва сценографът Мира Каланова. „Епохата изисква голям ресурс от много пищни, тежки костюми, каквито аз много обичам да правя. Щастлива съм, когато виждам, че те вдъхновяват актьорите. Костюмите са изработени много прецизно, с внимание към всеки детайл. Води ме желанието ми на сцената всичко да изглежда автентично, така че публиката да се пренесе условно във времето и пространството и да има усещане, че е там, в Лондон, през 1589 г.“, казва още тя. 

„Обичам музиката да помага на действието, а не да се превръща в основен персонаж“, коментира композиторът Калин Николов. „Когато правех музиката за спектакъла, мислех основно за Шекспир - един енергичен млад мъж, свободен да играе различни роли и да пише това, което пожелае. Свободен да се влюби…“, допълва той.

Черно море

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback