IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
18:39 | 14 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Анжел Вагенщайн представи новата си книга в Камчия днес

Той бе в курорта за творческата среща „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Анжел Вагенщайн представи новата си книга в Камчия днес

Известният български режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн представи днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ новата си книга „Серенада за балканска гайда“. Събитието, което е  част от творческата среща „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“, премина при изключителен интерес. То е организирано от Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Русия, и се провежда под почетния патронаж  на Извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев.

 

„Не трябва да допускаме да разрушим духовните мостове с Русия“, коментира при представянето авторът, който има неповторима съдба - осъден на смърт, изпълнението на присъдата чака година и по чудо я избягва. В последствие е чуждестранният студент, който получава Диплома № 1 от Московския държавен университет по кинематография. Режисьор и сценарист на повече от 50 филма, сред които „Звезди“ - удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. По негови сценарии са заснети филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал. Той е един от 12-те българи, участвали в закуската с френския президент Франсоа Митеран преди промените през 1989 г. Депутат от Великото народно събрание. Автор е на романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български писател за всички времена.

 

Тази вечер в СОК „Камчия“ ще се състои още едно литературно представяне – на новата творба на председателя на Московската градска организация към Съюза на писателите в Русия - Владимир Бояринов.

 

В рамките на творческата срещата българските и руските писатели се срещнаха с учениците от Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Камчия и с деца от Аврен. Сред гостите бяха всеобщият детски любимец и автор на поезия и проза Панчо Панчев - Дядо Пънч, баснеписецът Атанас Звездинов и Владимир Бояринов. Под ръководството на Владимир Стоянов, ръководител на Славянския център в СОК "Камчия", децата с огромен интерес и любопитство изслушаха произведенията на авторите и зададоха огромно количество въпроси: Трудно ли се пише книга? Как се събира вдъхновение? Писането прави ли човека щастлив? Пренареждат ли се думите? и т.н.

 

"Четете много поезия и се стремете да запомняте произведенията на изист, учете ги като музика. Това тренира паметта и развива мисленето!", казаха именитите автори на учениците.

Гостите се запознаха с възможностите на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и посетиха Международния център „Руский мир“.

Утре творческата среща продължава с вечер на руската поезия, която ще се проведе в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, под домакинството на Сергей Лукянчук.

В неделя в „Камчия“ ще бъде представена и новата книга на Анатолий Щелкунов – „Дипломатът на Русия“. Пред гостите ще бъде представен вестник „Словото днес“, издание на Съюза на българските писатели. 

 

Във форума, който продължава до 18 април, участват едни от най-авторитетни имена от двете славянски страни, които обсъждат творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а така също и темите на сътрудничеството и планове за партньорство и взаимодействие - идеите и предизвикателствата на ХХI век. На срещата се коментира провеждането на съвместни проекти, свързани с православно-културното взаимодействие, с общите славянски корени и кодове.

 

Сред изтъкнатите имена, които са гости на СОК „Камчия“ са руските писатели - проф. д-р Пьотр Калитин, Олга Дячкова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова и Артьом Величко. От българска страна са Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Надя Попова, Панчо Панчев – Дядо Пънч, Матей Шопкин, Петър Андасаров, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов, Васил Василев и др.

Коментари

Новини Варна