Варна 22°
fallback
Култура
13:44 | 23 март 2016
Обновен: 16:17 | 4 октомври 2024

Мащабен снимков проект на Иво Хаджимишев подрежда Градската художествена галерия

"Цивилизациите на Балканите - споделеното наследство" се открива утре

По материала работи: Юлиян Атанасов

Фотографски проект, иницииран и реализиран от известния български фотограф Иво Хаджимишев се открива на 24 март (четвъртък) от 18:00ч. в Градската художествена галерия. Изложбата “Балканите - споделеното наследство“ е представително издание за паметниците на българската култура от Античността до епохата на българското Възраждане. За първи път и само във Варна, той ще бъде представен в залите на галерията, където на 6 и 7 април ще бъде проведен майсторски клас “Фотографията, като способ за съхранение на културно-историческото наследство”. Лектори ще бъдат изкуствоведите проф. д.н. Иван Маразов и доц. д-р Ралица Русева, както и фотографът Иво Хаджимишев.

В проекта са включени държавите Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, България, Гърция, Турция, Македония, Словения, Хърватия. Автори на текстовете в проекта са проф.д.н. Иван Маразов, проф. д.н. Аксиния Джурова, проф. Оливие Шефер, писател и преподавател по философия на изкуството в Сорбоната, ф.х.. Иво Хаджимишев, д.н. Ралица Русева и други. Изложбата е представена за първи път в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция. Пътят на проекта минава през градовете Москва, Петербург, Варшава, Тирана, Ню Йорк, Виена, Скопие и др. и е подкрепен финансово от STICHTING  HORIZON Netherlands - Naarden.

Иво Хаджимишев се занимава професионално с фотография от 1969 г. От 1973 г. е художник-фотограф от промоцията на Министерство на културата. През 1975 г. завършва Колеж по изкуствата „Bournemouth and Pool College of Arts“, Великобритания със специалност фотография. От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

 

За проекта си фотографът казва: “Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя  добронамерен опит - без претенции и възможност  за всеобхватност в този камерен формат.”

 

"В този проект търся не това, което в последния век е обтягало отношенията ни, а отивам по-надълбоко и стъпвам върху цивилизационните пластове, върху които сега всички заедно живеем. Те са общи. Изграждам всичко върху намирането на паралелите. В проекта ще участват учени от тези страни и те ще коментират предметите и артефактите, предложени на вниманието на хората.” – споделя още Иво Хаджимишев.

Огромното натрупване на богати културни пластове е характерно за Балканския полуостров. Този  кръстопът в географския, политическия и културния смисъл  на думата е бил винаги привлекателен за "нашествениците". Някой от тях  са били отблъсвани или са отминавали, а други са се задържали, пуснали са дълбоки корени, създали са своите държави, родили са  империи, които на свой ред са се претопили. Но всеки е оставил своите следи, част от които са в културните пластове, върху които са разположени сега съществуващите държави. Границите са пулсирали като приливите и отливите. Водили са се тежки, често безсмислени - бих си позволил да кажа понякога братоубийствени войни, но  наследените от предшествениците богатства / привнесени, или създадени на място/ са оставали в станалата обща основа - на територията на Балканския полуостров, независимо от геополитическите промени на повърхността, за да бъдат откривани в последните столетия - до ден днешен. И тези безценни паметници са имали и имат интересна съдба. Значителна част от тях все още трябва да бъдат търсени в европейските или отвъдокеанските колекции, други са съхранени тук - в музеите и архивите на днешните балкански страни.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback