IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
14:33 | 18 януари 2016
Обновен: 06:04 | 2 октомври 2024

Подводна фотография показва Градска художествена галерия -Варна

Пламена Милева и Юлиян Недев покзват изумителния подводен свят в изложбата „ТЕНЕРИФЕ. Подводен рай“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Подводна фотография показва Градска художествена галерия -Варна

Непоказвани художествени фотографии, плод на 8-месечния творчески труд на варненските фотографи Пламена Милева и Юлиян Недев могат да разгледат варненци от сряда в Градска художествена галерия.  Изложбата „ТЕНЕРИФЕ. Подводен рай“ се открива на 20.01.2016 от 18:30 ч. Варненските фотографи Пламена Милева и Юлиян Недев са водещи имена в българската подводна фотография, носители на множество международни и национални награди. 

 

За екстремните си преживявания по време на снимките Пламена Милева и Юлиян Недев ще разкажат на нарочно организирана пресконференция, която ще се проведе на 19.01.2016г. (вторник) от 12:00 часа в Градската галерия.


В Изложбата „Тенерифе – подводен рай“, ще бъдат експонирани 55 непоказвани до този момент художествени фотографии на Пламена Милева и Юлиян Недев, представящи магичния подводен свят на най-големия канарски остров. Наред с красотата на уникалната вулканична флора и фауна на остров Тенерифе, авторите ще слеят атлантическата необятност в хармонична цялост с човешкото създание. В неповторими сесии заснети с костенурки, скатове, на потънали кораби или сред множество риби на причудливото тенерифско дъно, ще представят невероятни истории за фантастичния подводен свят на този остров. 

 


Безкомпромисният професионализъм на екипа реализирал няколко дълбочини фотосесии с модел, често граничи с екстремното и налудничавото, но всъщност е резултат на системна подготовка и мерки за сигурност. Моделът Jessica Avellaneda e diving master по професия и е работила като професионален модел в Барселона. Едни от най-сложните подводни фотографски сесии са реализирани със съдействието на дайвинг център Арона в Los Cristianos, без които осъществяването им би било невъзможно. Контактните лещи на доктор Аделмо Рочи, които носи моделът по време на всички сесии, за да вижда под вода без маска, също са основен и решаващ фактор за спокойното протичане на снимачния процес. 

 

Амбициите на подводния фотограф Пламена Милева достигат много по-далеч с проекта за дълбочинна фотосесия на 33 метра – изключително рискова дълбочина, привилегия на малцина фотографи и модели по света. За сцената е избрана статуята на Дева Мария известна в Los Cristianos като Virgen del Carmen, която е потопена на океанското дъно и е една от основните дайвинг атракции там. Фотосесията с един от символите на христианството, потапят в драматична, тайнствена сцена, в която силата на човешкия дух достига своята кулминация.

 

"Под водата съм себе си, отваря се нещо друго в мен – истинска съм, красива съм, чувствам се като русалка в един неподправен свят. Може би за това повечето хора казват, че фотографиите ми са като от сънища, където всичко изглежда нереално... Прекрасно!"

 

За своя творчески партньор Пламена Милева казва "Юлиян Недев, е човекът на който дължа израстването си като подводен фотограф, а с упоритостта и постоянството продължавам да надграждам знанията. Уча се в процеса на снимане, стараейки се да елиминирам отминали грешки и винаги придържейки се към креативността." 


Юлиян Недев се занимава с подводна фотография от 1991 г. Сред наградите, които е получил за подводно снимане, има отличия от Франция, Белгия, Турция, България, както и участия в 31 национални, 15 международни изложби и 19 самостоятелни изложби. Създател и организатор e на „Международен фотографски салон – Варна” 

Коментари

Новини Варна