IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:56 | 18 април 2017
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

„Сухишвили“ идват във Варна със 70 танцьори с 600 автентични костюми

Сред феновете на летящите грузинци са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Шарън Стоун, Пеле

По материала работи: Юлиян Атанасов
 „Сухишвили“ идват във Варна със 70 танцьори с 600 автентични костюми

Националният Балет на Грузия „Сухишвили“ и Грузинския Оркестър идват с двучасова програма във Варна, която ще представи най – зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения “Сухишвили”. Балетът ще посети Варна и още няколко града в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”, танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли и плавните, пързалящи движения при жените.

 

Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения, на които и циркови артисти могат да завидят. Всеки танц започва в секундата, в която свършва предишният. Оригиналността на мъжката танцувална техника е известна в света – грузинците са единствени, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли. В същото време жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Движат се с малки, но бързи стъпки. Сякаш се плъзгат по сцената, носят се с грациозността на лебеди, изящно плаващи по повърхността на лебедовото езеро.

 

Създаден 1945 г., в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален Балет на Грузия „Сухишвили „ за 70 години изнася над 10 000 концерти на 5– те континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души. Най - добрият ансамбъл в света /според Вашингтон пост /, поставя рекорд в „ Ла скала" , който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на „Сухишвили“ са - Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др. Летящите грузинци са във Варна на 11 юни в Летен театър.

 

Четете още: „Мъглата” по Стивън Кинг наближава

Коментари

Новини Варна