IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:28 | 31 март 2017
Обновен: 15:04 | 29 септември 2024

Откриват Европейския музикален фестивал във Варна

Варненците Галин Ганчев и Мартин Георгиев и южнокорейката Китби Лий ще излязат първи на фестивалната сцена

По материала работи: Пламен Янков
Откриват Европейския музикален фестивал във Варна

Днес във Варненската опера е официалният старт на големия пролетен музикален форум на морската столица - XIV Европейски музикален фестивал Варна. В рамките на особено силния тази година програмен модул „Имена от бъдещето“ ще се изявят трима възпитаници на престижното британско висше музикално училище - Кралската музикална академия в Лондон.

 

Концертът е част от събитията на инициативата Варна 2017 – Европейска младежка столица. На сцената ще излезе симфоничният оркестър на Държавната опера във Варна, на диригентския пулт ще бъде варненецът Мартин Георгиев, признат новатор и лауреат на международни композиторски форуми в Европа, който работи с уважавани оркестри в Европа.

 

Солистите са Галин Ганчев – пиано, на 20 години, също млад обещаващ варненец, и Китби Лий от Южна Корея – цигулка, на 26 години, препоръчана на фестивала лично от проф. Джо Коул, ръководител на струнния департамент в Кралската музикална академия в Лондон. Програмата е подбрана така, че младите изпълнители да могат да блеснат ярко със своята виртуозност, вече оценена от музикалната критика.

 

Варненската публика ще има удоволствието да се потопи в емоцията на едни от най-популярните инструментални концерти от епохата на романтизма – Концерт № 1 за пиано и оркестър в ми бемол мажор от Ференц Лист и Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Пьотр Илич Чайковски. Ще прозвучат още симфоничната поема „Нощ на голия връх“ на Модест Мусоргски и Симфония № 8 в си минор „Недовършена“ от Франц Шуберт. 

 

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Коментари

Новини Варна