IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:02 | 30 март 2017
Обновен: 15:05 | 29 септември 2024

Тополчанка превърна дома си в музей на носиите

Димка Андреева шие сама дрехите на уникални кукли и ги съхранява за поколенията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тополчанка превърна дома си в музей на носиите

Музей на фолклорните кукли работи в с. Тополи, варненско. Майсторката Димка Андреева има амбиции да го превърне в голям етнографски комплекс. Самородният талант на Димка я кара да прави това вече 30 години. Тя се е наела с нелеката задача да запази за поколенията всички български носии. Вместо да ги издирва в различните краища на България обаче, жената сама ги шие. Въвлякла е цялото семейство в начинанието, а в момента две от стаите в дома й са преобразени в музей. Мъжът й прави на струг куклите, а за занаята научила най-много от майка си, която била и най-големият й помощник. Благодарение на нея в момента Димка знае историята зад всяка една носия. Почти всички видове носии се съхраняват в частен музей във варненско, а собственичката му с радост разказва историята на всяка.

Вижте още във видеото:

 

Коментари

Руми ( преди 3 години )
Интересува ме телефон за връзка и адрес. Ръководя кръжок по везба във Варненско училище. Ще е интересно за децата да посетят музея.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна