Варна 18°
fallback
Култура
11:31 | 2 март 2017
Обновен: 10:21 | 1 октомври 2024

Откриха във Варна барелеф на първия български екзарх Антим I

Поводът е 200-годишнината от рождението му

По материала работи: Борис Проданов

Паметна плоча на първия български екзарх Антим І беше открита във Варна. Поводът е 200-годишнината от рождението му. Плочата е поставена на фасадата на сграда, която се намира на ъгъла на ул. „Антим I” и бул. „Мария Луиза“. Кметът Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и създателят на барелефа Пламен Аврамов дадоха на варненци още една частица от богатото културно-историческо наследство на морската столица.

Антим I (1816—1888) е останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. През 1861 г. бил избран за Варненско-преславски, а през 1868 г. - за Видински митрополит. Тук той скъсал с Цариградската патриаршия, като взел страната на народа.

Готовността му за саможертва в името на България и нейната независимост завинаги остава написано със златни букви в историята ни. Антим I протестирал против Баташките кланета и се обърнал с писмо до руския цар, в което изложил тежкото положение на българския народ и помолил царя да се застъпи за България (след като прочел писмото, Александър II написал върху него "Да се освободи България!").

През 1879 г. бил избран за председател на Учредително народно събрание, което на 17 април 1879 г. избрало княз Александър Батенберг.

 

Текст и снимки Борис Проданов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback