IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
10:08 | 14 февруари 2017
Обновен: 15:09 | 29 септември 2024

14 български светии показва в изложба читалище „Просвета 1927”

Уникалните творби на Живко Дончев са рисувани с въглен и бял пастел

По материала работи: Пламен Янков
Цар Борис

Знае ли някой как са изглеждали реално българските светци? Няма как да знаем нещо различно от образите, показани ни от популярните икони. По канон те отговарят на куп изисквания. Уникални рисунки на 14 български светци на художника Живко Дончев, рисувани извън тези правила, подготвя Народно читалище „Просвета 1927” за рождения си ден и Деня на успението на св. Кирил Славянобългарски. 


Това каза Николай Бинев, председател на читалищното настоятелство. Експозицията „Български светии“ е първото от събитията, свързани с 90-годишнината на просветната институция. Откриването на изложбата е на 14 февруари. 


Тя е различна  - портретите на българските светии са рисувани извън каноните на иконописта,техника - въглен и бял пастел. Изобразени са голяма част от българските мъченици и възрожденци, като преподобни св. Иван Рилски, св. Патриарх Евтимий Български, свети мъченик Боян Енравота, света Петка, пресвета мъченица Злата Мъгленска и други. Прави впечатление дълбочината на образите, каза още Бинев. В повечето икони лицата са по-скоро безизразни, докато тези в колекцията на Живко определено имат живи черти. Паисий Хилендарски например в образа на всеки българин е старец, надвесен над книга и пишещ с перо. Да, но всички исторически справки показват, че той е писал „История Славянобългарска“, когато е бил на около 40-годишна възраст. Починал е на 53 години и няма как да е достигнал до такъв старчески вид, какъвто го знаем от досегашните илюстрации. За всички останали образи обаче художникът се е придържал към познатите от иконописта черти на лицата на героите. Свети Кирил например навсякъде се изобразява с покрита глава и кръст в ръка, който държи увит в парче плат. Това е спазено.


Свети Методий винаги е с открита глава, Софроний Врачански – с килимявка и жезъл в ръка. Тези детайли са съобразени. Идеята на организаторите на изложбата е на този етап творбите да не се продават. Големината им е 35/70 см. Предстои отпечатването на постери в по-голям размер – 50/100 см, които да бъдат подарени на всички училища, църкви, клубове и институции във Варна, носещи имената на  тези светци. Българинът познава добре чуждите християнски светци, но не познава добре нашите. Имаме 104 родни светии. Нека това бъде един от начините варненци да се запознаят поне с 14 от тях! След изложбата в Народно читалище „Просвета 1927” предстои показването на творбите и на други места в града за предстоящи бележити дати, свързани с историческата ни памет, допълни Бинев.

 

Визитка

Живко Дончев е роден през 1972 г. във Варна. През 1992 г. едва 20-годишен получава покана и участва в биеналето на малките форми в Торонто. През 1998 г. завършва ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност ,,Скулптура” при проф. Величко Минеков.

Дончев е носител на годишната награда на галерия „Буларт” за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов и проф. Петър Димков. Негови творби са притежание на много частни колекционери в България, САЩ, Италия и др. Живее и работи във Варна.     


ЕЛИ МАРИНОВА

 

 



 

Коментари

Новини Варна