Варна 17°
fallback
Култура
12:05 | 10 февруари 2017
Обновен: 14:31 | 1 октомври 2024

Спектакъл за живота на Емил Димитров представят във Варна

Това е повече тъжно, отколкото весело представление, но аз исках да е точно такова във времето на евтини комедии и хилене без причина, казва режисьорът Николай Априлов

По материала работи: Слав Велев

Спектакъл за живота на Емил Димитров представят във Варна в началото на април. Представлението ще е на 3-ти от 19 часа във Фестивалния и конгресен център. Варненската публика е втората в страната след софийската, която ще има възможност да се наслади на постановката. „Това е повече тъжно, отколкото весело представление… Но аз исках да е точно такова - във времето на евтини комедии и хилене без причина“, казва за вестник „Черно море“ режисьорът Николай Априлов. „Емил Димитров е специален не само за мен, но и за много българи. Хората харесват песните му. Но според мен не знаят достатъчно за неговия живот – за неговите възходи и падения, за неговите радости и любови и за трудните години накрая. Не очаквам сред публиката да има тийнейджъри, въпреки че е добре всички млади хора да знаят кой е Емил Димитров, особено във времето на „яката дупара“, в което живеят. Най-вероятно представлението ще предизвика интереса по-скоро на хора от средното и по-възрастното поколение. Искам всеки човек в залата да навлезе в дълбините на съдбата на големия творец, артист и изпълнител – Емил Димитров. Да се развълнуват от живота му, да ги докосна, да извадят кърпичките и да поплачат“, допълни Николай Априлов. 

Той подчерта, че представлението не е концерт, а спектакъл за живота на Емил Димитров. Историята му разказва самият Николай Априлов, а автор на текста е неговият брат  Влади. Отделните глави от разказа ще бъдат допълнени от песните, изпълнени на живо пред публиката от младите певци и музиканти Денислав Новев, Велин Михайлов, Пейо Филипов, Олга Михайлова - Динова, Орлин Цветанов, под диригентската палка на Страцимир Павлов. Ще прозвучат някои от най-популярните и обичани песни на Емил Димитров – „Моя страна, моя България“, „Арлекино“, „Нашият сигнал“, „Ако си дал“, която самият той определя като своя социален химн, „Само един живот не е достатъчен“, „Между две целувки“, „Ако можех да избирам, майчице“, „Хубавата Джиджи“, „Каква невеста си била ти мамо“ и др. „Всяка негова песен е послание“, отбелязва Николай Априлов.

Творчески директор на продукцията е Георги Тошев. 

След Варна спектакълът, озаглавен „Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му“, ще бъде представен в Добрич. На 31 март на постановката ще се насладят зрителите в родния град на певеца – Плевен. Датата не е случайно избрана – ден преди това се навършват 12 години от смъртта му. „Той много е обичал родния си град. Има и песен, посветена на него, която също ще бъде изпълнена по време на представлението“, каза още Николай Априлов.

Николай Априлов, който е известен като автор, режисьор и водещ на популярното в близкото минало телевизионно шоу за талантливи деца – „Като лъвовете“, споделя също, че Емил Димитров е бил единственият творец, който се е обаждал по телефона, за да благодари, че се изпълняват негови песни в предаването. 

Полина Петрова

Четете още: Ако си дал на другите...

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback