Варна 17°
fallback
Култура
17:50 | 9 февруари 2017
Обновен: 14:27 | 1 октомври 2024

Драмата с номинация за Икар

Композиторът Христо Намлиев e сред претендентите в категория "Авторска музика" за „Едноокият цар”

По материала работи: Слав Велев

Една номинация има Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за тазгодишните награди “Икар”. Съюзът на артистите в България определи претендентите в различните категории преди броени дни. Композиторът Христо Намлиев получи номинация за своята авторска музика в  постановката на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” „Едноокият цар” от Марк Креует, реж. Петър Денчев.

Христо Намлиев е автор на музиката към редица игрални и документални филми, както и към много куклени и драматични спектакли. Той вече е получавал както награда „Икар“, така и „Аскеер“. 

Пианист и композитор в рок групата „Херманс Улф Бенд“, с която има издадени шест албума. Като музикант участва в различни формации, изявяващи се по престижни фестивали у нас и в чужбина. Kомпозитор, аранжор и студиен музикант,  Христо Намлиев е свързан със създаването на над 150 продукции от всички музикални жанрове. 

Постановката „Едноокият цар“ беше една от премиерите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ през миналата година, която се радва на засилен зрителски интерес през целия театрален сезон. В ролите са Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Валентин Митев. Постановката е силна политическа и социална сатира с привкус на черна комедия. 

„Едноокият цар“ е част от традиционния февруарски гастрол на Варненския драматичен театър в София и ще бъде представен тази вечер от 17 и 20 часа на сцената на Театрална работилница „Сфумато“. Постановката ще се играе и в рамките на  Софийския театрален салон 2017 – на 25 март в театър „София”. Селектирана е за участие и в Международния театрален фестивал „Славия” в Белград, където ще бъде представена на 14 март. 

Черно море

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback