Варна 17°
fallback
Култура
11:53 | 6 февруари 2017
Обновен: 16:26 | 1 октомври 2024

Портрети и актови фотографии на Златина Тодева показват в изложба

"Мигновения" е фотографската сбирка на Юлиян Табаков

По материала работи: Юлиян Атанасов

Портрети и актови фотографии на известната българска актриса Златина Тодева ще бъдат представени на варненската публика на 8 февруари (сряда) от 19:00 ч. в Contemporary Space. Изложбата "Мигновения" на художника, сценограф и фотограф Юлиян Табаков  включва фотографии, заснети през януари 2007 година, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят. През 2015 изложбата беше показана в столичната галерия Райко Алексиев като няколкото кадъра, анонсиращи изложбата, предизвикаха крайни реакции - от възторг до възмущение.

 

Това стават последните фотографии, които запечатват крехкия образ на нейната голота. Забележителна не само като актриса, тя е известна и с това, че на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството. Изложбата обещава да покаже на всички посетители точно това нейно уникално качество. Познанството на Юлиян Табаков и Златина Тодева датира от представлението „Анатомия на крайното“, по което те работят няколко години по-рано. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен  от присъствието й младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 година.

 

"Желанието ми е да предизвикам размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: старостта, смъртта, любовта, началото  и края. Това са винаги присъстващи теми в мислите на всеки един от нас, било то на съзнателно или подсъзнателно ниво. Те са неразделна част от живота като такъв, което ги прави универсални“, споделя Юлиян Табаков. Неразделна част от фотографската изложба е и образът за Марий Росен, който е по-известен като член на електронното дуо „Help me Jones”. Той е известен в арт средите като вокалист на дуото, а също така и като режисьор, актьор, поет и текстописец. Изложбата може да бъде разгледана до 28 февруари.

 

За живота и след смъртта                                                                                                                   

 

През 2007 г. Юлиян Табаков заснема поредица фотографии на актрисата Златина Тодева, тогава на 81 години и само на три месеца преди да приключи земния си живот, и на 30 годишния Марий Росен – режисьор, актьор, музикант и поет. И двамата са без дрехи. Снимките престояват 8 години, за да се появят първоначално в мащабна изложба в галерия „Райко Алексиев“, София (3-19 април 2015) и в по-камерен вариант в настоящата изложба в Contemporary Space - Варна.  "Мигновения" не е размисъл за младостта или старостта. Нито за смъртта. Това е проект за промяната, а промяната означава живот. Личностните характеристики обаче се изгубват в мащаба на преживяването. Анатомичните белези се стопяват под напора на емоциите. В големите формати пикселизацията на образа помага той да се „отдели“ от биографичното и земното. Тук зрителят загубва знанието си за хората, забравя историите и се сблъсква с нещо неопределено и необятно. Голотата на младостта и на възрастното, почти бездиханно тяло престава да навява неприятни чувства, свързани със собствените ни страхове. Нищо от показаното вече не е толкова плашещо, защото е изведено отвъд личните истории на участниците. Младостта и старостта не се противопоставят. Те са в естествена хармония, като нормални етапи от един и същ процес, който няма начало и край, а е в постоянен кръговрат.

 

Четете още: Напусна ни доц. Константин Трошев

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback