Варна 17°
fallback
Култура
12:05 | 1 февруари 2017
Обновен: 16:32 | 1 октомври 2024

Със „Силата на съдбата“ започва оперният февруари

Специалният концерт за Деня на влюбените е „С музиката на Queen”

По материала работи: Слав Велев

Афишът на Държавна опера – Варна, за месец февруари стартира със „Силата на съдбата“ на 3 февруари от 19 часа. Операта започва с влюбените доня Леонора и дон Алваро, които маркиз Ди Калатрава проклина, и това неговото проклятие се оказва съдбоносно за тях. Фатализмът, случайността, отмъщението, приятелството, любовта – върху тези теми, вълнуващи човека във всички епохи, се фокусира класическата режисура на Деян Прошев от Македония. В изключително трудната роля на Леонора ди Варгас ще аплодираме солистката на Държавна опера – Варна, Линка Стоянова. „Силата на съдбата” ще дирижира доскорошният главен диригент на Държавна опера – Варна, Светослав Борисов.

Той ще се изяви пред варненска публика и на 8 февруари от 19 часа. Тогава ще  дирижира любимия си „Дон Паскуале”. Кузман Попов е режисьор на едно от най-популярните заглавия в репертоара на Варненската опера. Публиката се забавлява по време на представлението с перипетиите около намерението на богатия стар ерген дон Паскуале да се ожени за млада и хубава дама. „Композиторът влага цялата сила на таланта си, а във варненската постановка музиката му звучи дантелено и брилянтно, с тази ефирност, която изисква естетиката на Доницети“, коментира диригентът Светослав Борисов. В ролята на дон Паскуале е Гео Чобанов. 

На 7 февруари варненската оперна публика за пореден път ще съпреживее драмата на „Аида“ – едно от най-магнетичните произведения на Джузепе Верди. Диригент ще е доайенът маестро Борислав Иванов. 

На 11 февруари ще е балетът „Лешникотрошачката”, на 14 февруари - специалният концерт за Деня на влюбените „С музиката на Queen” и на 16 февруари - премиерата на мюзикъла „Мама миа”.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback