IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
18:05 | 31 януари 2017
Обновен: 15:10 | 29 септември 2024

Кристо – великият опаковчик

Импозантните художествени акции го прославиха в цял свят

По материала работи: Борис Проданов
Кристо – великият опаковчик

Те „опаковаха“ сградата на Райхстага в Берлин, дърветата в парк край Базел, реализираха проекта „Чадърите“, в рамките на който в САЩ и Япония бяха разпънати гигантски чадъри. Импозантните художествени акции, осъществени от семейството Кристо и Жан-Клод, прославиха тези американски художници в цял свят.

В художествения музей Kunsthalle Messmer в град Ригел, федерална провинция Баден-Вюртемберг, се откри голяма изложба, проследяваща творчеството на неординарния тандем. Те са родени на една и съща дата 13 юни 1935 г. През ноември 2009 г. Жан-Клод почина. Това е първата експозиция от такъв мащаб, която е посветена на творческия тандем, посочва ДВ.


Всички аспекти
Изложбата в Ригел позволява да надникнем „зад кулисите“ на Кристо и Жан-Клод. Да получи оригинали на произведения на такива знаменити художници е мечта за всеки музей. Директорът на Kunsthalle Messmer Юрген А. Месмер не крие гордостта си, че е успял в това начинание.


“Кристо: обекти, рисунки, колажи“ се нарича изложбата, на която са представени около 100 уникални експонати – художествени произведения, създадени от Кристо и Жан-Клод за половин век творчество. Сред тези арт обекти са оригиналните планове за „опаковката“ на Райхстага, ескизи, графики, колажи. Те отразяват всички аспекти на съвместното творчество на съпрузите художници, а също така позволяват да се проследят процесите за осъществяване на техните гигантски проекти.

Механизмът на опаковане
Още в края на 50-те години на миналия век Кристо се увлича от опаковането. Първоначално той „опакова“ витрините на магазини и малки предмети от ежедневието. По-късно започва да се насочва към по-големи здания и природни ландшафти. Кристо постоянно променя стила си. Ако първоначално той използва за опаковането пясък и глина, по-късно той преминава към тъкани.


С времето той напълно се отказва от тяхното разкрасяване. Особеност на творчеството на Кристо се състои в това, че за разлика от повечето останали художници той не претендира за безсмъртие.


Своят първи съвместен арт проект с Жан-Клод осъществява през 1961 г., когато съпрузите са „опаковали“ бъчви в речното пристанище на град Кьолн. Година по-късно те изграждат стена от стари петролни варели в Париж - това съвпада с издигането на Берлинската стена, която разделя на две части не само германската столица, но и Европа. За тези и много други проекти, които Жан-Клод и Кристо са направили по цял свят, разказва изложбата в Ригел. В нейната подготовка е участвал самият Кристо.

„Не“ на политиката на Тръмп
Арт проектът "Over The River", в рамките на който художникът е искал да скрие под гигантско покривало участък от река Арканзас дълъг 67 км, не се сбъдна. Над 14 милиона евро бяха инвестирани в проекта, замислен от Кристо преди две десетилетия. От неговото съществуване художникът изведнъж се отказа. Така той протестира срещу политиката на новия президент Доналд Тръмп.


Както Кристо заяви в едно интервю вместо него той ще осъществи проекта "Mastaba", над който работи от 1977 г. Той предвижда да издигне 150-метрова скулптура в Обединените арабски емирства. За материал Кристо ще използва 400 хиляди петролни варела.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Кристо се отказа от проект в знак на протест срещу Тръмп

Коментари

Новини Варна