Варна 14°
fallback
Култура
17:32 | 23 януари 2017
Обновен: 20:34 | 1 октомври 2024

Споразумение за сътрудничество сключват община и митрополия във Варна

То ще е за срок от 5 години

По материала работи: Слав Велев

Споразумение за сътрудничество ще бъде сключено между общината и Варненската и Великопреславска света Митрополия. Предложението на кмета Иван Портних беше одобрено от съветниците от постоянната комисия Социални дейности и жилищна политика и предстои да бъде разгледано и от колегите им от ПК „Култура и духовно развитие“. Окончателното решение ще бъде взето на следващото редовно заседание на общинския съвет. 

Споразумението ще е за срок от 5 години, считано от датата на подписването му. Ще бъде утвърдена и Програма за съвместни дейности през 2017-а. 

Партньорството ще бъде във връзка с утвърждаване на традиционните за българското общество духовни ценности и необходимостта от развитие на православната култура и съхраняване на християнското семейство. Споразумението е и в подкрепа на провежданата адекватна социална защита за хората в неравностойно положение. 

Според документа двете страни трябва да си сътрудничат в сферата на духовната просвета, образованието и младежките дейности, на културата и спорта. Ангажират се също така да насърчават социалното милосърдие и доброволчеството, като се предвижда и създаването на Социален център „Св. Успение Богородично“. Ще бъдат разработени и прилагани програми и проекти за подобряване качеството на живот на уязвими обществени групи, както и за подкрепа на деца и младежи в риск – в това число – с увреждания, лишени от родителска грижа, жертви на насилие или страдащи от различни зависимости. Ще бъдат организирани публични дискусии, беседи и обучения насочени към укрепване на семейните ценности, като една от целите е да бъде създадена концепция за отговорно родителство. 

Партньорството между общината и Варненската и Великопреславска митрополия ще касае и строителството и ремонта на храмове. 

Ще бъде създадена работна група, която да следи за изпълнение на настоящото споразумение. 

Полина Петрова  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback