Варна 13°
fallback
Култура
15:53 | 12 януари 2017
Обновен: 22:16 | 1 октомври 2024

„Един капитан разказва“ с багри и форми видяното по света в картини

К.д.п.Иван Иванов подреди изложба във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов

Ели Mаринова

24 живописни платна, рисувани с маслени бои са експонирани пред зала „Пленарна“ в Община Варна. По нищо няма да разберете, че са дело на капитан на кораб, а не на школуван художник. Но ще се досетите, че са плод на реални наблюдения от различни страни и емоции, вълнували един пътешественик по душа и професия. К.д.п.Иван Иванов е все още действащ капитан и разказва с плам за усещанията и настроенията си при създаване на картините. Гледките от Венецуела, Египет, Русия и други места по света, претворени с маслени бои художникът е нарекъл с кодовото име „Един капитан разказва“.

 

- Капитан Иванов, колко време сте рисувал тези картини?

 

- Моите платна са рисувани в различно време. Имам картини от 2002 г. от 2009 г., но повечето са от 2016 – та. Отделям предимно около три седмици до месец за всяка една от тях, но това зависи от големината на картината, разбира се.

- Школуван художник ли сте?

- Не, аз не съм завършил Художествена Академия, а ВВМУ „Никола Вапцаров“ и съм бил слушател в две Академии - Руската Федерация в Москва - МГАВТ и Санкт Петербург – „Макаров“. Поради това, че аз не съм завършил Художествена Академия не ми разрешиха да направя изложба в популярна варненска галерия. Щял съм да им разваля имиджа, който имат. Учил съм се от чуждестранни художници, предимно руски.

 

- Кога открихте дарбата си да рисувате?

 

- През 1986 г. поради стеклите се за мен неблагоприятни моменти, аз започнах да виждам многото цветове които съдържа материята и много ми се рисуваше. Така и започнах.

- Плавате ли още?

 

- Да, все още плавам.

 

-По ваши наблюдения, къде хората са най-щастливи? (От всички страни, в които сте бил)

 

- Щастливи силно казано, във всички държави има щастливи хора, но скандинавците са много спокойни. Те не се притесняват за утрешният ден. Държавите им са уредени.

- Къде са най-впечатляващите природни гледки?

 

- За мен най хубавата природа е в моето родно село с Сваленик, Русенска област. Там ми е най-добре, най ми е хубаво. Бил съм на четири континента, видях много, но най- ми е хубаво на село.

 

- Кое е най-странното нещо, което видяхте?

 

- Винаги съм имал голямото желание да посетя Божи Гроб и това стана за първи път през 1999 г. Странно беше, че Бог допуска да отидат на Божи гроб и най големите неверници и мошеници, това ми е много странно. Странно ми беше когато един продавач на маслини в Ерусалим ни зададе въпроса къде е Бог, къде се намира? Тогава ми беше трудно да отговоря. Сега вече знам, че той е в нас, човеците. 

Четете още: Министерство на културата застрахова две уникални цигулки

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback