IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
18:08 | 23 декември 2016
Обновен: 15:20 | 29 септември 2024

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще служи в Шумен на Рождество

След това ще посети пострадалите при инцидента в Хитрино

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

За първи път варненският и великопреславски митрополит Йоан няма да отслужи рождественската света литургия във Варна. На 25 сутринта той ще е в Шумен, където ще ръководи церемонията в храма „Възнесение Господне”, а началният час е 9. За службата се очаква да пристигнат два автобуса с пострадали от инцидента в Хитрино. Причината варненският и великопреславски митрополит Йоан да избере да е в Шумен за Рождество Христово е за да изрази моралната си подкрепа към тях. След края на литургията той ще посети всички пострадали, за да им каже добра дума и да предаде даровете, събрани от Варненската и Великопреславска митрополия. "Събрали сме топли завивки за зимата и известна сума пари, не е малка, но не е и голяма" - отбеляза той. Очаква се премиерът в оставка Бойко Борисов също да посети пострадалите след инцидента в Хитрино за Рождество Христово. "В Хитрино живеят около 700 човека мюсюлмани и около 300 християни, но всички те се нуждаят от нашата подкрепа" - подчерта варненският и великопреславски митрополит Йоан.


Архиерейската света литургия на 26 декември във Варна ще е в катедралния храм "Успение Богородично". Ще я води варненският и великопреславски митрополит Йоан, а началният час отново е 9. 
 

На следващия ден по традиция той ще служи в Търговище. Вечерта на 27 декември е рождественският църковен концерт в Градската художествена галерия във Варна, който ще започне в 18 часа. С него ще бъде отбелязана и 60-ата годишнина от основаването на хора към катедралата. Освен него в програмата ще вземат участие детският хор при Катедралния храм „Успение Богородично", детски хор „Ангели” при храм „Св. Атанасий”, смесен хор при храм „Св. Николай Чудотворец” и  дамски камерен хор при храм „Св. Атанасий”. Акцентът е поставен върху църковни песнопения, създадени от български композитори – Христо Манолов, Добри Христов, Петър Динев, иконом Кирил Попов. Ще се изпълнят песнопения и от Бортнянски, Копилов, Дектерьов, Третяков и др. Входът за концерта е свободен.
 

След края на проявата Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще обяви стартиране на кампания за набиране на средства за спешен ремонт на покрива на Катедрален храм  "Успение Богородично" гр.Варна, който е в лошо състояние.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна