Варна 17°
fallback
Култура
15:18 | 20 декември 2016
Обновен: 21:41 | 19 септември 2024

СО „Пчелина“ получи улици с имена на актьори, политици, спортисти

Гробището в Тополи ще бъде разширено, реши ОбС – Варна

По материала работи: Борис Проданов

Варна е първият град, който кръщава улици на покойните артисти Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Апостол Карамитев, Невена Коканова, Илия Добрев, Коста Цонев, Георги Георгиев – Гец, Наум Шопов, Антон Горчев и Катя Паскалева. ОбС – Варна, одобри предложението на районния кмет на „Младост“ за кръщаване на улици в СО „Пчелина“ с имената на големите ни актьори. 75% от улиците ще носят имената на артисти, останалите – на освободители, политици, родолюбци, национални герои и спортисти. Ще бъдат увековечени имената на спортистите Дан Колов и Трифон Иванов, на покойния президент д-р Желю Желев, на оперните изпълнители Николай Гяуров и Никола Гюзелев.

 

Местността „Бостан тарла“ в землището на с. Тополи ще бъде усвоена в зона за самостоятелни терени за гробищния парк. Това беше одобрено от местния парламент. Условно парцелът е разделен на 2 части заради необходимостта да се раздели общинската от частната частна. Ще се наложи извършването на отчуждителни процедури.

 

Съветниците са наясно със спешната нужда от разширяване на гробищата. Направени са всички геоложки проучвания и становището на експертите е, че този масив може да се ползва като част от гробищния парк. Предстои изготвянето на подробен устройствен план.

 

Още по темата: ОбС – Варна, отпусна финансови помощи на 146 граждани

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback