IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:20 | 16 декември 2016
Обновен: 15:14 | 29 септември 2024

Изложба на Георги Чапкънов откриват в Градската художествена галерия

Смисълът на живота ми е да общувам с красивото, каза творецът

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Изложба на Георги Чапкънов откриват тази вечер в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Експозицията от пластики и картини може да бъде разгледана до 5 януари. Тя носи поетичното заглавие „Полъх от крило на муза“. „Вижда се, че повечето ми творби са вдъхновени от красотата на жената – тя е моя муза. Говоря за жената изобщо… Това е смисълът на живота ми да общувам с красивото“ – каза Чапа пред медийна група „Черно море“. 



 


„Тематичният репертоар в изложбата е богат. Той включва, както библейски теми, така и теми от ежедневието и неща вдъхновени от самия живот. Стилово те са единни, но Чапа търси съвършенството в изразните средства на различните видове изкуства – рисунка, маслена живопис, литография и бронзова пластика, и с артистична лекота дава пълна свобода на въображението си“ – коментира изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева – директор на ГХГ „Борис Георгиев“.



 


„Никога не правя скици предварително. Винаги си представям нещо, преди да го направя. Виждам във въображението си творбата готова и тогава започвам работа по нея. Тя никога не се получава така, както съм си я представял, винаги има нещо за дооправяне, но това само аз си го знам. Не се срамувам от нищо, което съм направил и не се отричам от нито една от творбите си. Гледам на първо място да не се излагам пред себе си, а след това пред другите. Ползвам стари изразни средства, не правя модерни инсталации, а предпочитам реалната рисунка с туш, с пастел или молив. Това е моето откровение“ – сподели Чапа. 



 


Георги Чапкънов е завършил художествената академия в София, специалност „Скулптура“. Първата му самостоятелна изложба е през 1975 г. в столицата. Сред музеите, които притежават негови произведения са Националната художествена галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" - Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музея на открито "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия, Музей Moutier - Швейцария. Като най-голямо признание в кариерата си Чапа определя двете отличия от музея „Хаконе“ в Япония. През 1991 г. той получава наградата на международното жури за реалистична скулптура на името на „Огюст Роден“, а година по-късно  и Гран при за „съвършенство“. 
 



 


Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.); автор е на статуята "Св. София" в столицата (2000 г.); паметник на Висоцки във Вършец (2007); паметник на Независимостта в София (2007);"Орфей и Евридика" в Смолян (2007); на скулптурата на баща и син Славейкови на едноименния площад в София, на Чарли Чаплин, Хитър Петър и Дон Кихот в Габрово и много други.



 


Автор е на много монети и медали, плакети и награди като "Аскеер" и др., рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България.



 


След всички признания, които е получил, Чапа не скрива, че най-важно за него е приятелството. Сред приятелите му е варненската художничка и автор на бижута Ева Пенева. „Приемам го като мой учител, разбира се. Само това, че имам възможност да наблюдавам по отблизо неговата работа ми дава стимул да творя и да продължавам напред. Заради неговото определение „момиче с бъдеще“ аз направих 45 изложби. Изречено от неговата уста, това промени всичко, винаги съм се стремила да не го изложа, да съм на ниво заради това, че е повярвал в мен. Никога не ме е критикувал.  Той никога никого не критикува и съвети не дава. Разбира се, ако го питаш, отговаря, но никога не решава сам да те учи какво да направиш. Той никога не е казал лоша дума за колега. За разлика от цялата вълна негативизъм, която се излива върху него, незнайно защо. Чапа за мен е слънце. Човек, който като го видиш и се чувстваш щастлив“ – коментира Ева пред медийна група „Черно море“. 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна