Варна 11°
fallback
Култура
15:10 | 14 декември 2016
Обновен: 03:43 | 2 октомври 2024

Звезди на Кремълския балет танцуват в „Лешникотрошачката” във Варна

Трите представления са част от Балетна коледа, вижте датите

По материала работи: Юлиян Атанасов

Романтичният балет „Лешникотрошачката” по музика на Чайковски е залегнал в програмата на XVII Коледен музикален фестивал 2016. Ценителите на класическото танцово изкуство ще могат да гледат спектакъла на три дати – на 17, 20 и 21 декември. Началният час е 19.00, само „Лешникотрошачката” на 20 декември започва в 18.00. Във варненската балетна Коледа ще имаме удоволствието да се докоснем до върховете на руското балетно изкуство чрез едно забележително артистично семейство. Предопределени един за друг, Саори Коике и Егор Мотузов тръгват от две различни точки на земното кълбо – тя от Яманаши в Япония, той от Москва, за да срещнат заедно любовта и заедно да я танцуват на сцената на Кремлин – Кремълския театър за опера и балет.

 

Саори Коике посещава различни балетни училища в Япония, играе в Tokyo City Ballet, в Русия завършва с отличие Пермското държавно хореографско училище (2005), солистка е на Държавния академичен балетен театър „Леонид Якобсон” в Санкт Петербург, на Марийската държавна опера „Ерик Сапаев” (2007-2011), през 2011 е поканена за солистка на Кремълския балетен театър в Москва. Егор Мутузов също завършва с отличие Държавното хореографско училище в Перм (2005), също е солист на Държавния академичен балетен театър „Леонид Якобсон” и на Марийския театър за опера и балет „Ерик Сапаев”, през 2011 е поканен за премиерсолист на Кремълския балет.

 

В трите спектакъла на „Лешникотрошачката” на 17, 20 и 21 декември, образа на Мари ще пресъздаде примабалерината на Кремълския балет Саори Коике, а водещият солист на варненската трупа Павел Кирчев ще изпълни ролята на Принца. И за двамата това са коронни роли в репертоара им. Заедно със Саори Коике и Павел Кирчев на сцената ще танцуват Румен Стефанов, Денко Стоянов, Гергана Георгиева, Николай Димитров, Мартин Чикалов, Карина Илиева, Галина Великова, Силвия Христова, Аделина Бояджиева, Венета Гочева, Юрика Аоки, Сандра Дотова, Екатерина Шопова, Паола Матеева, Елена Димитрова.

 

„Зрителите в цял свят обичат да посрещат Коледа и Нова година с балета „Лешникотрошачката” - споделят Саори Коике и Павел Кирчев. То е като един общ ритуал за празник и едно общо призоваване на доброто. Самата Коледа е част от приказката, в която Мари среща своя принц. Тя изживява мечтите си, подобно на всички деца, които вярват, че по Коледа стават вълшебства. Всъщност никой не би се отказал от чудото, независимо от възрастта и това съвсем простичко обяснява магията на „Лешникотрошачката”, без да забравяме красивата музика на Чайковски и литературната първооснова, приказката на Е.Т.А. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”.

 

Балетната коледа във Варна подготвя Светлана Тоньшева - педагог на кремълския балет и националния отбор по художествена гимнастика на Русия.

Четете още:До 30 януари удължават срока на проектите за фонд „Култура“

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback