IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
11:53 | 13 декември 2016
Обновен: 15:14 | 29 септември 2024

Гласуваха повече пари за читалища, музеи и храмове от бюджет 2016

Културната комисия в Община Варна актуализира бюджета в няколко направления, вижте кои

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка Българска Партиаршия

Да се увеличи финансирането в направление „Оркестри и ансамбли“ за 2016 година гласуваха общинските съветници от постоянната комисия „Култура и духовно развитие“. Тази, както и още няколко ключови актуализации на първоначалния бюджет за 2016 година по функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“ бяха одобрени единодушно като решението се придвижва към комисия „Финанси и бюджет“ за окончателно решение. Актуализираният бюджет възлиза на 14 315 000 лв. вместо предварително заложените 13  693 000 лв. 

 

Читалищата получиха дофинансиране в размер на 45 000 лв. На библиотеките бяха гласувани още 412 500 лв., включително за изготвянето на Комплексен проект за инвестиционна инициатива за нова сграда на РБ „Пенчо Славейков“. Повече пари за 2016 година бяха приети за спортно развлекателен комплекс в район „Младост“, за аварийно осветление на Археологическия музей, за реконструкцията на зала „Конгресна“ в ДКС, за оборудване на басейните „Юлиян Русев“ и „Алекси Алексиев“ в район „Приморски“. Актуализация на бюджета, спрямо предварително заложения бе одобрена за подпомагане разходите по погребения на  социално слаби и самотни хора, за зоопарка, за реконструкция на някои музеи и галерии, за нови паметници на културата на няколко знакови места в града, за реставрация на стенописите на катедралния храм „Св. Успение Богородично“, на храм „Св. Марина“, както и за изграждането на новия храм „Св. Прокопий Варненски“.

Ели Маринова

Четете още: Актьори и общинари почетоха великата Невена Коканова

Коментари

Новини Варна