IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
12:31 | 30 ноември 2016
Обновен: 15:16 | 29 септември 2024

Чрез изкуството фондация „Св.Св. Константин и Елена“ за осма поредна година помага на деца в нужда

Благотворителна вечер в галерия „Графит“, отново слага символичен финал на инициативата

По материала работи: Слав Велев
Чрез изкуството фондация „Св.Св. Константин и Елена“ за осма поредна година помага на деца в нужда

За осма поредна година фондация „Св.Св. Константин и Елена“ организира благотворителната си кампания „Изкуството за деца в нужда“. През 2016 г. за инициативата са предоставени над 200 творби на повече от 70 автора. Някои от тях са дарени изцяло, а други частично, като сумата от тяхната продажба подпомага над 200 деца в неравностойно положение от Варна и региона. Апогеят на кампанията е утре в галерия „Графит“, а благотворителната вечер започва в 19,30. „Поканили сме по традиция наши дарители, видни политици и бизнесмени. Те ще имат възможност да разгледат над 170 произведения, от които имат възможност да избират за благотворителна откупка. Казах, че за кампанията тази година са дарени над 200 творби, но част от тях вече намериха своите собственици. Предпоставките от даренията до момента са, че през тази година ще можем да подобрим постиженията си в сравнение с предишни години“ – каза в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ Елена Косева – управител на фондация „Св. Св. Константин и Елена“. 


Кампанията и тази година беше открита на 18 октомври. „За първи път имаме картини, дарени от наша стипендиантка по програма „Изкуство“. Стефани Дойчева предостави творбите, които е нарисувала по време на своя тур в Европа. Другият акцент в проявата е, че варненският автор Светлин Ненов предостави произведенията от своята юбилейна изложба „Одисея“ като частични дарения за кампанията. Имаме и много нови автори. За наша радост кампанията получава публичност и нашето „семейство“ става все по-голямо. Вече две години организираме пленер за скулптори „Докосване до природата“ и някои от авторите, които участват в него също предоставиха свои произведения за благотворителната кампания. Други автори са разбрали за инициативата от Фейсбук страницата ни, от Интернет или от публикации в медиите , и също се присъединиха“ – отбеляза Елена Косева.  


Традиционно по време на символичния финал на кампанията ще бъдат връчени плакети „Арт Дарител“, които се изработват специално за фондация „Св.Св. Константин и Елена“ в монетния двор на БНБ. 


Творбите вече са изложени в галерия „Графит“. След приключването на благотворителната вечер тези от тях, които не бъдат откупени ще бъдат експонирани в арт пространството на СПА хотел „Азалия“, където могат да бъдат закупени благотворително през цялата следваща година. 


Полина Петрова, Иван Барбов
 

Целия разговор с Елена Косева в студиото на сутрешния блок на ТВ "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (30.11.2016) - Подпомагат над 200 подрастващи лишени от родителска грижа и студенти-отличници
 

Коментари

Новини Варна