IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:53 | 28 ноември 2016
Обновен: 06:53 | 1 октомври 2024

Варненският некропол да стане туристическа атракция искат общественици

Обектът все още подлежи на археологически проучвания

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Социализиране на Варненския некропол искат общественици. „Връчихме официално в община Варна нашето обръщение. Търсим подкрепа от варненската общественост и от ръководството на общината. Артефактите от некропола са световно известни, но много често изследователи от различни градове, когато идват и виждат в музея най-старото злато, искат да видят мястото, на което е открито, питат къде е некрополът“ – отбеляза в студиото на сутрешния блок на тв „Черно море“ Даниела Василева – организатор на националната конференция „България в световната история и цивилизация - дух и култура". 

 

Владимир Славчев от варненския археологически музей, който след смъртта на Иван Иванов ръководи проучванията на артефактите от некропола, разкри, че все още обектът не е проучен изцяло, затова мястото все още се охранява. „Планове да продължим разкопките, разбира се, има, но най-важното на този етап е да приключим анализа и описването в каталог на това, което е намерено до момента.  Ако сега започнем нови проучвания, ние ще се затрупаме с ангажименти и няма да можем да обработим и да публикуваме всичко“ – разясни той преди време пред медийна група „Черно море“.

 

Около 1/3 от некропола остава все още непроучена. „Иван 10 години обработваше находките. След като той почина, вече 15 години аз се занимавам с това. Става въпрос за хиляди предмети и не е чак толкова просто те да бъдат обработени, описани, каталогизирани, да им бъдат организирани интердисциплинарни изследвания. Всички предмети са влезли в нашите инвентарни книги, а в нашата експозиция са показани над 80% от артефактите, които са намерени във варненския некропол“ – каза още  Владимир Славчев.

 

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в западната индустриална зона на града по време на полагане на електрически кабел. „Още тогава става ясно, че колегите са се сблъскали с най-ранното доказателство за съществуването на комплексно общество, в което има вождове с ясно изразена ръководна функция и по-обикновени членове на тази група население, които не са толкова добре представени, с богати находки от украшения и предмети. Почти 6 кг е общото количество на златото, което е открито в целия некропол. Интересно е, че в 4 от гробовете златото е почти 5 кг. Злато се открива само в 64 гроба и това говори за йерархичната структура на тогавашното общество. Варненският некропол е паметник, който толкова години след откриването си не намира аналог въпреки интензивните изследвания в тази посока в цялата територия на Балканския полуостров“ – обобщи Владимир Славчев.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна