IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:56 | 28 ноември 2016
Обновен: 15:16 | 29 септември 2024

Ученици от Хуманитарната гимназия получиха първа награда от БАН

Младежите се включиха с доклад в националната конференция „България в световната история и цивилизация - дух и култура"

По материала работи: Пламен Янков
Ученици от Хуманитарната гимназия получиха първа награда от БАН

Младежи от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ получиха първа награда от ученическия институт към БАН. Децата и тяхната учителка Елеонора Николова са разработили проект във връзка с носиите, характерните особености, знаците и символите във варненското село Аспарухово (Ченге). С презентация по темата учениците от Хуманитарната гимназия се включиха в 21-ото издание на националната конференция „България в световната история и цивилизация - дух и култура". Това съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ Даниела Василева – организатор на проявата. „Децата направиха една много интересна презентация, която развълнува аудиторията. Представиха темата от различни гледни точки и се включиха много добре в направлението „Памет за рода и произхода“, което беше една от подтемите в конференцията. Щастливи сме от тяхното включване, защото това е една от посоките в които работим – да привличаме повече млади изследователи, за да има приемственост в дейността ни“ – каза Даниела Василева. 


Над 30 анализатори на българската история, духовност и култура се включиха във форума, който се проведе събота и неделя в зала „Пленарна“ на община Варна. Бяха представени и някои нови проучвания, свързани с древната цивилизация по родното Черноморие. 


Докладите са качени в текстови и видео формат на сайта на конференцията. Предстои издаването и на хартиен сборник. „С нашата конференция целим да подхранваме интереса на българина към родовата му памет. В последните години се наблюдава известен подем в това отношение“, отбеляза Даниела Василева.

 

Според младия историк и етнограф Росен Гацин читалищата са едно от местата, в които трябва да се съхранява родовата памет. Той разкри, че в читалището в Белослав, на което е председател, се работи по сформиране на Музей на родовата памет. Росен Гацин цитира писмо на Марин Дринов, в което той съветва: „Събирайте старите вещи и ги слагайте на сигурно място“, като има предвид читалищата.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА
ИВАН БАРБОВ

Коментари

Новини Варна