Варна 14°
fallback
Култура
12:19 | 24 ноември 2016
Обновен: 09:26 | 2 октомври 2024

Скулптурите на Кирил Шиваров в календара „Стара Варна 2017“

Юлия Бузилова пресъздава с масло и акрил неговите елементи от култови сгради във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов

Абсолютна изненада е 18-то издание на традиционния календар за 2017 година – каза при представянето му  Ламбрин Сотиров, управител на Народно читалище „ Стара Варна”. Младата художничка Юлия Бузилова е нарисувала с масло и акрил удивителните монументи и скулптурни композиции на ваятеля Кирил Шиваров, които украсяват повече от столетие култови сгради в морската столица. През 2017 г. се навършват 130 години от рождението на скулптора, който твори основно във Варна. Традиционният календар на читалището, който се прави всяка година и е с просветителска цел е посветен на този голям майстор. Варненци и ценителите на този исторически календар ще могат отблизо да видят неговите композиции, които обикновено са на високи сгради на десетки метри височина, където е трудно да бъде уловено тяхното послание, а и се рушат безпощадно всеки ден. Това ще бъде една своеобразна разходка из стара Варна. По думите на Ламбрин Сотиров, с помощта на дарители продължава инициативата портретите на възрожденците да бъдат върнати при децата в училищата. „По 1000 – 1200 деца минават годишно през читалището и излизайки от него, не може да не са се докоснали за миг до историята на нашия град“, уточни Ламбрин Сотиров.

 

 

 Младата Юлия Бузилова споделя, че е израснала в семейство на двама художници. Рисува откакто се помни, но активно се занимава с живопис през последните 15 години. Определя стила на Кирил Шиваров като уникален. Негови са прочутите лъвове на Лъвов мост в столицата, както и статуите на Христо и Евлоги Георгиеви пред Софийски университет. Той придава на всеки град като Варна това, което нямат другите – финес, магична връзка между космичното пространство и земните неща. Скулптурите му са анатомични, приказни. „И макар че аз ги пресъздавам интерпретивно, тези страници ще останат в историята“. Рисуването на творбите и е отнело половин година, а неин безценен помощник е изкуствоведа Румяна Иванова, която е и автор на календара. Тиражът е 2000 бройки, цената – непроменена през всичките 20 години. Може да бъде намерен в читалището и някои книжарници. Това е най-пътуващият календар във Варна, по думи на Сотиров.

 

По страниците му ще видим скулптурни елементи от сграда на Шишковата градинка, от алеята на Възрожденците, композиция – символ на семейното благосъстояние. За страниците на пролетта са предвидени елементи от сграда върху ректората на Икономическия университет -  Меркурий и алегорията на науката, Аспаруховия войн от Аспаруховия вал и част от барелеф в района на ж.п. гарата. По листите на календара ще видим мраморна скулптура – символ на майчинството, собственост на Градската художествена галерия, атланти от ул. “ Заменхов“, от сграда зад театъра. Не са пропуснати фигурите на малките сирени от шадраван зад морското казино, „в който всеки истински варненец е падал поне веднъж“. Ламбрин Сотиров припомни случка, в която той, още 5 годишен пада в шадравана и дядо му го наказва да седи в храстите докато изсъхнат гащите му. Ето ,всеки, който погледне този скулптурен елемент, ще си спомни своето парче детство или щастлив миг из морската градина на Варна. Декемврийската страница завършва с величествената статуя на Меркурий като един достоен завършек на годината. А 2017-та трябва да е успешна за България – такова е  и посланието от заглавната снимка на календара. Трябва да е изпълнена с радост, рози, благоденствие, надежда, усмивка, красота – допълни още управителят на „ Стара Варна”.

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

 

 

Четете още: Изложба на бижута показва Галерия Le Papillon

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback