Варна 19°
fallback
Култура
14:25 | 14 ноември 2016
Обновен: 11:18 | 2 октомври 2024

Джаки Чан получи почетния си "Оскар"

Призът е за изключителния принос на актьра в киното

По материала работи: Юлиян Атанасов

Екшън актьорът и майстор на бойните изкуства Джаки Чан, който е родом от Хонконг, получи почетна награда "Оскар" за изключителния си принос към киното, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Тя му бе връчена на годишната церемония за Наградите на губернатора в Лос Анджелис.Освен Чан, с почетни "Оскар"-и са удостоени документалистът Фредерик Уайзман, филмовата монтажистка Ан Коутс и кастинг режисьорът Лин Столмастър.

 

Президентката на Американската академия за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс заяви, че тазгодишните лауреати на наградата са вдъхнали на следващото поколение кинодейци любов към киното.Академията огласи лауреатите на наградата през септември, отбелязвайки, че те са легенди и истински пионери в професиите си, пише БТА.62-годишният Джаки Чан увери, че като екшън звезда никога не е очаквал да получи "Оскар", макар че от десетилетия се снима в киното.Сред по-известните филми с неговото участие са "Пияният майстор", "Сблъсък в Бронкс", "Доспехите на Бога", "Час пик", "Шанхайски рицари", "Около света за 80 дни". Наскоро той зае второто място след Дуейн "Скалата" Джонсън в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени актьори в света.

 

Ан Коутс е печелила най-престижното отличие в света на киното за монтажа на лентата "Лорънс Арабски". Британската монтажистка е работила с известни режисьори като Сидни Лъмет и Ричард Атънбъро.Лин Столмастър работи в киното от 50-те години на миналия век и е бил кастинг режисьор на продукции като "Абсолвентът", "Цигулар на покрива", "Харолд и Мод", "Тутси". Сред знаменитостите, които го приветстваха на церемоннията, бяха Джеф Бриджис и Уорън Бийти.Фредерик Уайзман режисира документални филми от 1967 г. Сред предишните носители на почетни "Оскар"-и са Фред Астер, Лорънс Оливие, София Лорен, Робърт Редфорд, Кърк Дъглас, Питър О'Тул.

Четете още: Почина роклегендата Леон Ръсел

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback