IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:50 | 11 ноември 2016
Обновен: 10:29 | 30 септември 2024

Реабилитират големия Георги Велчев с мащабна изложба във Варна

Пълнотата на изкуството му показва от днес Градската художествена галерия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Реабилитират големия Георги Велчев с мащабна изложба във Варна

Своеобразна реабилитация на един голям творец е експозицията от познати и непознати картини на Георги Велчев, която варненци могат да разгледат от днес в Градската художествена галерия – каза на среща с журналисти кураторът Румен Серафимов. Това е един брилянтен художник, сериозно пресиран от властта в България след 1944 г. заради обстоятелството, че пътешествията му по света, връзката му със световната култура и новаторски повеи не са се вмествали в рамките на тогавашната представа за култура. 

Откровен, прям, безкомпромисен, владеещ 5 езика, бохем, творец, който не е правил никога леки, комерсиални творби, брилянтен маринист и портретист, Георги Велчев оставя своята силна следа в изобразителното изкуство и заслужава своето припомняне от новите поколения, както и от тези, които го познават. След голямата изложба в Националната художествена галерия в София, където бяха показани 100 негови платна през тази година  варненската публика ще може да види в максимална цялост и пълнота неговото творчество, включително някои непоказвани досега творби. 135 картини, 27 от които – открити от частни колекционери през тази година, 114 – са от едноименната къща музей на автора, 16 – от Живко Железов, 3 – от Кеворк Киркориан, 1 – от Лора Маринова и от Лъчезар Радев.Изложбата е посветена на 125 години от рождението на Георги Велчев - класик на морския пейзаж. Откриването е довечера от 18:00 часа.

Гeорги Атанасов Велчев е роден във Варна на 18.Х.1891 г. Бащата на художника - Атанас Велчев - е родом от с. Жеравна. След освобождението ни а България от турско робство се преселва във Варна където урежда една от първите български книжарници в града. След завършване на петокласното си образование, той постът ва в Художественото индустриално (рисувално) училище в София, където учи при Мърквичка, Ст. Иванов, Митов и др. През 1920 година завършва училището и взема участие в обща изложба на български и руски художници.През 1921 г. Велчев заминава за Франция и Германия. В Париж, Карлсруе, Висбаден и др. урежда изложби. Към края на1923 година Велчев се завръща в родния си град и неговата изложба се посреща с голям интерес.

 

На следващата година талантливият художник заминава за Америка. Отначало работи като градинар, а след това става работник във фабрика за секретни брави. През 1931 година се завръща във Варна, почти разорен, в лошо финансово състояние Велчев обикаля страната на длъж и шир. Той е маринист, пейзажист, портретист и график. На З май 1936 год. открива първата си самостоятелна изложба във Варна (безплатна), като излага 160 платна. Изключително продуктивен художник, всяка година прави изложби от 120 до 150 творби. В своя творчески път Георги Велчев е създал над 3500 оригинални картини, уредил е 55 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и е участвал в общите изложби във Варна и София. Георги Велчев умира през 1955 година. В къщата музей "Георги Велчев" се съхраняват около 300 негови творби. Те са голямо национално богатство и свидетелство за изкуството на талантливия художник реалист.

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

 

Четете още: Откриха изложбата „Златният век на Дордрехт“ в Археологическия музей

Коментари

Новини Варна