Варна 20°
fallback
Култура
18:16 | 10 ноември 2016
Обновен: 13:22 | 2 октомври 2024

Откриха изложбата „Златният век на Дордрехт“ в Археологическия музей

Експозицията е по повод 15-годишнината от побратимяването между Варна и холандската община

По материала работи: Слав Велев

Изложбата „Златният век на Дордрехт“ беше открита в  зала “Юг” на Археологическия музей. Експозицията е по повод 15-годишнината от побратимяването между Варна и холандската община. Специални гости на откриването бяха кметът на Дордрехт и директорът на местния музей, в който гостува изложбата с варненското злато. „Трябва да се гордеем с развитието на сътрудничеството между нашите два града. От опит знаем, че много такива побратимени отношения между общини трудно се поддържат, но между Варна и Дордрехт партньорството става все по-близко. И двата града имат много дълга история, голяма част от която е била повлияна от излаза на вода“, каза Арно Брок, кмет на Дордрехт. 

 

На откриването на изложбата присъства и заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев. Той подчерта, че дългогодишното културно партньорство между двата града вече прераства и в икономическо сътрудничество. Вече проведохме два успешни форума в сферата на морското дело и морския бизнес – един във Варна и един в Дордрехт. И миналата година, и тази имаше много добри резултати. Сключени бяха договори за сътрудничество в областта на бизнеса и икономиката. Разговорите за сътрудничество в различни сфери продължават“, коментира Пейчо Пейчев.

 

Изложбата „Златният век на Дордрехт“ е уникална с колекцията си от кожени изделия и луксозни стоки. Един от най-интересните експонати е конска сбруя от кожа. В изложбата могат да се видят обувки, чанти, кожени ножници за кинжали и мечове и др., а също и гребен от слонова кост и кутия към него. Впечатляваща е шейната от конска челюст. Описано е, че дъската за сядане се е поставяла върху зъбите на коня, а децата са се придвижвали по леда, оттласквайки се с две щеки. В експозицията са показани и кънки от конска и говежда кост. Освен предмети от всекидневната култура на Дордрехт от 1350 до 1450 г. могат да се видят също така артефакти, обособени в разделите „Богатство чрез търговия“, „Укрепеният град“, „Католическият Дордрехт“. 

 

„Много се надяваме гостуването на тази изложба да повиши посещаемостта в музея през зимните месеци. Докато нашата постоянна експозиция е насочена основно към туристи, гости на града, тази е насочена към българите, тъй като показва артефакти, които свидетелстват за култура, коренно различна от нашата“, каза за Медийна група „Черно море“ Мария Манолова - специалист по средновековна археология във варненския археологически музей. 

 

 

 

 

 

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов  

Четете още:

Варненското злато ще гостува в Рощок

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback