Варна 19°
fallback
Култура
15:21 | 9 ноември 2016
Обновен: 11:15 | 2 октомври 2024

Тоскана оживява в платната на Милко Божков

От днес може да разгледате изложбата му "Вечеря в Монталчино“ във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов

Когато една нация има усета за историчност, тя е велика и не страда от комплекси за мало-ценност и мегаломания – така художникът Милко Божков обобщава своите емоции, които е нарисувал  за една година и представя в изложба от пейзажи - изящни хроники на едно пътуване до Тоскана. Платната, сътворени от лятото на 2015 година досега, са подредени в галерията на ул."Братя Шкорпил" №13 във Варна и могат да бъдат разгледани до 26 ноември.

"Цветовете са толкова истински, с такова вълнение гледах тези простори и невероятното синьо небе с облаци, все едно, че бях ученик в Художествената гимназия – казва Божков. Но не с онова кошмарно усещане на ученика, че го чакат контролни и изпити, а с мисълта, че седя насред историята и се уча. Когато видях панорамите, разбрах защо точно там е започнал Ренесанса, защо там са се родили линейната и въздушната перспектива. Имали са очи да го видят и ръце да го направят. Но и още нещо – запазили са го и са се срастнали с него. В Италия култура, картини, хора, селища, ниви – всички те са в единство. Предлагам на ценителите да видят с очите си моите усещания, защото художникът е редно да млъкне, след като постави подписа си под картината. Оттам нататък говорят багрите и формите“.

 

Тези думи са визуализирани в повече от десет картини в различен формат, рисувани специално за тази изложба. За нея художникът е прибегнал за първи път от академията насам, до похвати от архитектурния пейзаж, свързани с уроците по перспектива. Първото, което Милко Божков вижда в Арецо, са стенописите на Пиеро дела Франческа – художника на мълчанието. Емоционалният връх на това пътуване обаче е базиликата "Св.Франциск" в Асизи с фреските на Джото. Там е погребан светеца и в църквата пристигат поклонници от цял свят. В няколко от картините си Милко Божков влага цитати от детайли на Джото като например картината "Вечеря в Монталчино", където могат да бъдат открити детайли от "Тайната вечеря".

 

Милко Божков е сред най-емблематичните български художници. Завършил е Художествената гимназия в София и "Жвопис" при Националната художествена академия.Той е автор на над 100 самостоятелни изложби , а в творческата му биография има повече от 150 участия в групови изложби и биеналета на графиката, рисунката и живописта по Света.Божков е носител на редица престижни награди: Националната награда за живопис "Захари Зограф" /2002/, двукратен носител е на Годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров- Майстора" , орден "Св. Св. Кирил и Методий", отличия за живопис и графика от страни в Европа, Япония, САЩ.Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, Конгресната библиотека във Вашингтон, Музея на изкуствата в Портланд, щата Орегон, Националната библиотека в Париж и др.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Обявяват във Варна носителя на титлата Европейска младежка столица 2019 г.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback