IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
15:04 | 8 ноември 2016
Обновен: 15:19 | 29 септември 2024

Откриха паметна плоча на твореца Георги Велчев (СНИМКИ)

Иван Портних: Продължаваме с възраждането и съхраняването на варненската историческа памет

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Паметна плоча на художника Георги Велчев бе открита днес, на Архангелов ден, на фасадата на родната му къща във Варна, в присъствието на кмета на града Иван Портних и Коста Базитов – зам. кмет. Инициативата е на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“, а поводът – 125 г. от рождението на твореца. 


На годишнината е посветена и юбилейна изложба, която бе представена през месец юли в Националната художествена галерия, а сега в разширен вариант предстои да бъде открита в художествена галерия – „Борис Георгиев“ във Варна. В изложбата са включени и непоказани досега творби,  които ще могат да бъдат разгледани от 11 ноември до 11 декември.
 

Изключително уважаван и наричан от своите съграждани "живата енциклопедия", син на първия книжар във Варна, израснал с книгите,  Георги Велчев е един от класиците на българската маринистика, един художник, който е с изключително интересна биография завършил Националната художествена академия при проф. Иван Мърквичка. Специализирал е живопис във Франция и Германия. Георги Велчев е художник, който е излагал свои картини в Европа и Америка, между 23-та и 32-ра година работи в Америка и част от неговото изкуство се намира там. 


Музеят „Георги Велчев“ притежава над 200 произведения на художника, които са в сферата на живописта. Ползвал се е с изключителен авторитет на художник маринист във Варна. Негови изложби периодично са представяни и в София. Като член на Българския народен морски сговор той участва в самото издание с репродукции на свои картини, разказа директорът на Градската художествена галерия Пламена Димитрова. 

 


Изготвен е и специален проект за ремонт на ателието, в което е работил художникът. Разчитаме това да стане с подкрепата на община Варна, за да може Георги Велчев отново да събере варненските художници, допълни г-жа Димитрова.


„Това е една прекрасна инициатива – каза кметът на града Иван Портних. – Продължаваме с възраждането и съхраняването на варненската историческа памет и програмата, която сме изготвили за следващата година е в посока тези прояви да продължат.“

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна