Варна 21°
fallback
Култура
17:07 | 25 октомври 2016
Обновен: 15:30 | 2 октомври 2024

Носят в училищата тетрадки и лексикони от миналия век

Децата ще облекат стари униформи и ще имат възможност да пишат под индиго

По материала работи: Слав Велев

Предмети от епохата на социализма ще бъдат представени в пет училища от експерти от отдел „Най-нова история“ на Варненския исторически музей. Инициативата се нарича „Музей в куфар“, а темата на занятията ще е „На училище“. Предвидени са по две посещения в клас. Едното занятие ще е информационно, а другото практическо. Проектът е насочен към ученици от 5 и 6 клас и ще бъде осъществен от януари до май следващата година. „Инициативата ни няма да приключи с последното посещение от предварително планираните в тези пет училища. Надяваме се и други да ни потърсят за съвместна работа. Бихме могли да разработим различни теми, тъй като имаме богат фонд, който няма къде да бъде видян, тъй като нямаме собствена сграда и постоянна експозиция“ – каза Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история“. Тя предположи, че на децата ще са им интересни дрехи и обувки от миналия век, с които отделът разполага, както и колекцията от предмети от бита, риболовни съоръжения и други експонати, свързани с Варна от времето на социализма, която е много различна от днешната. 

По време на инициативата „Музей в куфар“ учениците ще видят бележници и тетрадки от края на миналия век, както и характерните за онези години лексикони и рисунки на тогавашните деца. Презентацията е адаптирана така, че да е интересна на петокласниците и шестокласниците, и няма да съдържа сухи факти от историята. Според Златка Антова децата ще проявят голям интерес към практическото занимание, в което ще има много забавления и награди. Те ще имат възможност да играят някои игри от онова време, да пишат с перодръжка или под индиго. Децата ще облекат и униформа на чавдарче и пионерче и да си направят снимки за спомен. „Със сигурност те ще научат много нови неща, тъй като периодът на социализма е слабо застъпен в учебната програма“, отбеляза Златка Антова. 

Завеждащият отдел “Най-нова история” подчерта, че за децата е много вълнуващ моментът, когато човек от музея влезе в тяхната класна стая, отвори един куфар и от него се покажат различни, непознати за тях и интересни неща. „Едно е да видят експонатите подредени в музея, друго е те да влязат в тяхната естествена среда, да се появят в класната им стая. Те по този начин се пренасят назад във времето“, обобщи Златка Антова. 

Освен във варненски училища инициативата ще бъде представена и в социални институции и центрове за работа с деца в неравностойно положение или със специални образователни потребности. 

Полина Петрова

Още по темата: Дрехи от два века показват в Историческия музей  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback