IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
17:00 | 18 октомври 2016
Обновен: 15:17 | 29 септември 2024

Над 100 нови книги дариха на младежи в неравностойно положение

Те ще попълнят библиотеката на Социалната чайна в центъра на Варна

По материала работи: Слав Велев
НЯКОИ ОТ НАЙ-НОВИТЕ КНИГИ ще са на разположение безплатно за варненските деца и младежи. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Над 100 нови книги бяха дарени на деца и младежи в неравностойно положение, които са сред посетителите на Социалната чайна в центъра на Варна. Това са част от най-новите заглавия. Сред тях е и последната книга за Хари Потър, чиято премиера беше преди няколко дни, на 13 октомври. Средствата, с които са закупени книгите, са събрани в резултат на кампанията „Стара хартия за нови книги”, която се проведе във Варна на 17 септември. Проявата се организира за четвърта поредна година, но за първи път в нея се включиха деца от морската столица и техните родители. „Бяхме изненадани от ентусиазма. Над 1300 деца от града заедно със своите родители дойдоха, за да предадат старата хартия, която са събрали, и да си вземат книга. Раздадохме над 2500 нови книги. Предадени бяха над 7 тона хартия, с което варненските деца спасиха 91 дървета”, отбелязаха организаторите на кампанията. „Спомням си опашката от деца и родители, баби и дядовци на входа на Морската градина в този ден. Проявата според мен освен екологичен има и възпитателен ефект и вероятно е една реминисценция на приказката „Сливи за смет”. Важно е да достигнем до идеята колкото можем повече да обменяме стари, непотребни неща за книги, а не за пари. Нека да търсим книжовността, духовното богатство, за да можем да достигаме до самоусъвършенстване”, каза зам.-кметът на община Варна Коста Базитов. 
 

„Това е краят на кампанията. Тази година за първи път решихме да затворим цикъла и да обърнем предадената хартия в нови книги. Не случайно нарекохме втората част на проявата „Нови книги за нови читатели”...” – беше казано още по време на предоставянето на дарението на Социалната чайна във Варна. 
 

Проявата да има същия, а и по-добър ефект и през следващата година, а дарените книги да не са 100, а 200, си пожелаха организаторите. 
 

Във връзка с инициативата е отпечатана и книжката  „Ти можеш да спасиш планетата”. Тя е с тираж 4500 бройки, разпространява се безплатно и припомня на малки и големи за ползите от разделното събиране на отпадъци, как да опазим природата, как да се грижим нашите градове да стават все по-чисти. 
 

„Щастливи сме, че кампанията „Стара хартия за нова книга” във Варна беше много успешна и ние сме първите получатели на дарение вследствие на тази инициатива. Дарението от над 100 книги допълва мисията и визията на това място – да бъде отворено, будно и живо за хора от различни възрасти и с различно социално положение. Сред нашите посетители има от деца между 4 и 7 години, през тийнейджъри между 16 и 22 години, до възрастни хора. Отворени сме за всички. Работим с деца в неравностойно положение. Имаме менторска кампания, с която им даваме възможност за личностно и професионално развитие. Помагаме им да изградят навици и умения, които са предпоставка за успешна социализация и реализация. На тези, които навършат 18 години и имат желание, предлагаме и работа при нас, вече имаме едно момче, с което сме сключили договор”, каза за агенция „Черно море”  Стояна Стоева – една от двамата основатели на Социалната чайна. 
 

Стояна Стоева допълни, че библиотечния фонд в Социалната чайна е започнал да се набира в началото на годината по предложение на посетители, които доброволно са започнали да носят книги. „Чайната е място, на което хората идват и за да четат. Радваме се, че им предоставяме възможност за тези спокойни мигове с книга в ръка. Някои идват и си носят любимото четиво, други го намират при нас”, каза още тя. 


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна