IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
11:36 | 18 октомври 2016
Обновен: 15:17 | 29 септември 2024

Изложба живопис на Светлин Ненов реди галерия „Арт Маркони“

Експозицията се казва „О Д Е С Е А“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба живопис на Светлин Ненов реди галерия „Арт Маркони“

Късчета любими преживявания, свързани с морето представлява експозицията на Светлин Ненов, която подготвя галерия „Арт Маркони“.  Откриването е на 19 октомври /сряда/  от 18.30 часа.“Кротналите се привечер лодки, тихо поклащащи отражения в тъмните води; безгрижни чадъри, не искащи да се сбогуват с лятото; избелялото, но толкова разпознаваемо синьо на Санторини и Миконос. Това са само част от настроенията, които ценителите ще открият в платната на художника – споделя галеристката Ваня Маркова. И още -  рибарски мрежи, уморено оставили се на ласките на вятъра; ранобудни гларуси, огласящи утрото, самовлюбени ветроходи, гордо разперили платна...Свят, изпълнен в специфичните нюанси на синьото и бялото, прорязани от ослепително топло жълто, обагрени с проблясъци червено...толкова характерни за почерка на Светлин.  Точно тази тема избра Светлин Ненов да отбележи своя 55 годишен юбилей, едно своеобразно пътуване във водите на морската тематика през годините . Така звучи и обръщението му в специално подготвения за целта каталог:  „ОДЕСЕА /един художник на 55 години/ ... Юбилеят е повод за ретроспективен поглед назад в многообразието на сътворените морски картини, започвайки от малките лодки и тихите пристани, минавайки през въздействащата сила и красота на големите кораби, откривайки романтиката на платноходите, акостирали неведнъж на пристанище Варна по време на  регатите Tall Ships, докосвайки се до чара на рибарските мрежи и таляни, до есенните плажове с чадъри, до нощните фарове,  до полета на гларуси и чайки и завършвайки с най-новия цикъл, посветен на гръцките острови Санторини, Миконос и др...“.

 

 

Така галеристката на „Арт Маркони“ кани всички ценители на изобразителното изкуство, които обичат морето. Светлин Ненов винаги е изразявал своята подкрепа и съпричастност към децата в неравностойно положение и неговите платна са преобладаваща част в специалната колекция на Фондация „Свети Свети Константин и Елена“ всяка година. По повод своя празник авторът отново предоставя част от платната, подготвени за изложбата, които ще бъдат включени в експозицията, отбелязваща началото на благотворителната инициатива за продажба на произведения на изкуството в полза на деца, лишени от родителски грижи. Тя стартира във фоайето на хотел „Азалиа“ на  18 октомври. Експозицията на Светлин Ненов в галерия „Арт Маркони“ ще остане до 9 ноември.

 

Четете още: Варненски деца вдъхват живот на есенен зарзават (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна