Варна 21°
fallback
Култура
17:29 | 13 октомври 2016
Обновен: 15:35 | 2 октомври 2024

Златния век на Дордрехт представят във Варна

Посетителите на изложбата ще видят предмети от ХIII - XIV век, които при нас не са се съхранили поради спецификата на климатичните условия, каза Владимир Славчев от Варненския археологически музей

По материала работи: Слав Велев

Изложба, посветена на златния век на Дордрехт, ще бъде открита във Варненския археологически музей на 10 ноември. Гостуващата експозиция ще бъде в морския град във връзка с 15-годишнината от побратимяването на холандската и българската община. „Решихме да направим обмен на изложби. Както знаете, част от варненското златно съкровище ще гостува в музея в Дордрехт от 28 октомври до 28 април. От своя страна холандските колеги ще представят във Варна експонати от ХIII - XIV век. Тази изложба смятам, че ще е много интересна за варненци, защото в нея те ще могат да видят предмети от късното Средновековие, които при нас не са се съхранили поради спецификата на климатичните условия, органиката не се запазва. Ще бъде представена една много хубава колекция от кожени изделия, която включва колани, обувки, щамповани изделия, чанти, ножници. Ще бъдат показани предмети от всички сфери на всекидневния, религиозния и административния живот“, каза за Медийна група „Черно море“ Владимир Славчев от Варненския археологически музей. 

Специално за откриването на изложбата ще пристигнат специалисти от музея в Дордрехт. Експозицията ще бъде допълнена и със сборник, в който е представена пълно историята на града. Изданието е на английски, но от варненския музей обещават да изготвят листовка на български с най-важните акценти. 

Гостуващата изложба от Дордрехт ще остане във Варна до 5 май, но се водят преговори престоят й да се удължи до края на летния сезон през 2017 г., за да може да бъде видяна от по-широк кръг посетители.

Полина Петрова

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback