Варна 14°
fallback
Култура
18:15 | 8 октомври 2016
Обновен: 19:24 | 2 октомври 2024

"Софийски солисти" закриват фестивала "Катя Попова"

Под диригентството на Пламен Джуров ще бъдат представени "Годишните времена" на Вивалди и Бах

По материала работи: Борис Проданов

Камерният оркестър "Софийски солисти" и четирима лауреати ще закрият утре вечер 30-тото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен. Това съобщи за БТА директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски - основен организатор на събитието.

Под диригентството на Пламен Джуров ще бъдат представени "Годишните времена" на Вивалди, Концертът за пиано и оркестър в ре минор от Бах, с участието на солистите Лиа Петрова /цигулка/ и Виктория Василенко /пиано/, които специалистите наричат виртуози.

Финалните акорди са очаквани с огромен интерес от меломаните, защото от Япония специално за случая пристига прочуто дуо пиано - Томока и Мамору Кайшиге. Двамата пианисти са приветствани от международната критика за техните изяви в дуо рецитали за четири ръце. Те са носители на поредица от награди от световни конкурси, сами организират конкурси и майсторски класове.

Тази година във фестивала Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен се представиха лауреати от седем държави. Според Любомир Дяковски фестът е възвърнал старата си слава на престижно музикално събитие в България, основано точно преди 50 години и носещо с достойнство името на блестящата оперна прима, родена в Плевен, Катя Попова.

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback