IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
17:01 | 5 октомври 2016
Обновен: 12:15 | 1 октомври 2024

22-годишен италиански художник с първа самостоятелна изложба във Варна

Изумена съм от неговото майсторство в рисунката и в овладяването на пространството, което веднага асоциирах с изкуството на Микеланджело, каза директорът на ГХГ „Борис Георгиев“ Пламена Димитрова - Рачева

По материала работи: Пламен Янков
АЛЕСАНДРО КИАРАПА С УСМИВКА СПОДЕЛИ ПРЕД СВОИТЕ ВРЪСТНИЦИ ОТ НУИ „ДОБРИ ХРИСТОВ“, че също е притеснен от срещата, но се надява да обменят различни гледни точки за изкуството.

22-годишен италиански художник показва първа самостоятелна изложба във Варна. Впечатляващите мащабни творби на Алесандро Киарапа са експонирани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата и гостуването на Алесандро във Варна са осъществени със съдействието на почетния консул на Италия във Варна и Бургас Антонио Таркуинио. 

 

Г-н Таркуинио каза, че за първи път се запознал с творчеството на Алесандро преди година. „Не можах да повярвам на очите си… Помислих си – как може едно момче на 22 г. да има толкова много произведения за толкова кратък период. Разбрах, че Алесандро не работи за пари, но работи почти денонощно. Творбите му впечатляват с триизмерния си ефект. Имах чувството, че очите на хората от картините гледат право в мен. Тогава разбрах величието на това, което Алесандро прави“, коментира почетният консул на Италия. 
 



 

 

„Благодаря за възможността да демонстрирам във Варна изкуството си. То е показателно за основните теми, които ме вълнуват. От първия миг, в който започнах да рисувам, се придържам към темата за човека, за неговата душевност, за различните емоции и състояния“, отбеляза Алесандро Киарапа.

 

Младият италиански творец се срещна с ученици от НУИ „Добри Христов“. Той обмени с тях виждания за изкуството и демонстрира интересната си техника на рисуване. „Алесандро създава едни, както ги наричаме сега, 3D произведения, но със съвсем реални, обикновени средства. Използва въглен, който дори не е този въглен, с който вие рисувате, а това са дървени въглища, които той използва като средство за рисуване на своите произведения. Неговите творби са огромни и могат да бъдат видени като стенописи или като огромните платна , които са правени в ренесансовото изкуство за Ватикана или за дворците на Медичите“, отбеляза директорът на ГХГ „Борис Георгиев“ Пламена Димитрова – Рачева. Тя е направила задълбочено изследване на творчеството на младия италианец и оценката й е много силна: „Изумена съм от неговото майсторство в рисунката и в овладяването на пространството, което веднага асоциирах с изкуството на Микеланджело. Талантът му граничи с гениалността. Работите на Алесандро носят много от духа на Ренесанса, защото тогава човекът се поставя в центъра на Вселената и по този начин се осмисля не само реалността, но и философията на живота и на изкуството. Както самият автор казва – той рисува духовни състояния. В неговите монументални произведения виждаме изведен образа на едно емоционално състояние, което е характерно за кризисното време, в което живеем. Неговите фигури са свободни и независими от пространството, в което са поставени. Това не са реални човешки фигури, а фигури - души. Алесандро изобразява душата в полет, в катарзис, душата, която търси общението с другите“, обобщи Пламена Димитрова – Рачева. 

 

Италианският автор рисува основно върху хартия. Вече е направил първите си експерименти да твори и върху дърво. Предпочита да работи с естествени материали, които са близо до природата. 

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов


МНОГО МЛАДИ ХОРА бяха любопитни да видят интересната техника, с която италианският творец рисува. 
 

 

ПОЧЕТНИЯТ КОНСУЛ НА ИТАЛИЯ АНТОНИО ТАРКУИНИО (първият от дясно наляво) съдейства за първата самостоятелна изложба на художника. 

 

ПЛАМЕНА ДИМИТРОВА - РАЧЕВА - директор на ГХГ "Борис Георгиев" (третата от дясно на ляво) сравни младия творец с Микеланджело.

 

 

ЕДНО ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА Алесандро. 

 


МАЩАБНИТЕ КАРТИНИ могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия. 
 

 


ФИГУРИТЕ, КОИТО ТОЙ РИСУВА, впечатляват със своята триизмерност.

 

Коментари

Новини Варна