Варна 14°
fallback
Култура
17:09 | 30 септември 2016
Обновен: 19:29 | 2 октомври 2024

Министър Вежди Рашидов: Субсидиите за разкопките в Солниците в Провадия ще бъдат увеличени

Проф. Васил Николов: 150 000 лв. на година са ни необходими, за да работим нормално

По материала работи: Пламен Янков

Министърът на културата Вежди Рашидов заедно с кмета на град Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев посетиха археологическите разкопки - Солницата в Провадия. Находището, разположено на 300 дка, се очертава като най-атрактивният паметник на културата през последните няколко години и е първият добивен център в Европа от времето на първата европейска цивилизация.

През тази година успяхме да възстановим втората крепостна стена, която е на 6 500 години и, ако всичко върви по план, след седмица ще имаме 5 метра стена с дебелина 4 метра, разкри проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Заедно с най-добре запазения праисторически кладенец, който намерихме неотдавна, и последният по време разкрит некропол, мястото се превръща в примамлива дестинация за културния туризъм в региона. Намерихме дребни златни украшения от II-I вeк Преди Христа, край солените извори винаги има светилища, разкрива се нова епоха пред очите ни, сподели още проф. Николов.

За да продължат разкопките и да се разкрива древната история пред очите ни, на година са необходими около 150 000 лв., добави той. Министър Рашидов сподели, че 500 000 лв. са средствата, отпуснати от държавата за цялата археология, и те се разпределят между всички обекти, като приоритетни са тези, които привличат по-голям поток от туристи. Конкретно за находището в Провадия през тази година са отпуснати едва 37 000 лв.

Министър Рашидов увери, че предстои тези субсидии да бъдат значително увеличени, за да могат да работят обектите пълноценно за развитието на българската археология. Той разгледа внимателно и колекцията от скулптури и златни украшения от предримска епоха. Около 400 предмета са се появили от разкопките  през последния сезон, а от такава малка площ, количеството е внушително.

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback